Dopravní kontroly strážníkům nepřísluší, říká primátor Svoboda

24.01.2012 20:45

Primátor Bohuslav Svoboda tvrdí, že úkolem strážníků má být především prevence kriminality a ne její trestání. Tuto úlohu by měl zastávat „prvorepublikový četník“, který by se neměl soustředit na dopravní přestupky, ale měl by tu být především pro lidi.

Dopravní kontroly strážníkům nepřísluší, říká primátor Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

„Strážníky nemáme kvůli represím, aby někde někoho svázali, za pomoci chvatů uzemňovali, ale proto, aby se to vůbec nestávalo,“ řekl Svoboda při představování nové koncepce fungování pražské městské policie. Zároveň upozornil, že je zbytečné, aby se pozornost strážníků upínala na dopravní přestupky. „Dublování státní policie v oblasti dopravy je chybné. Doprava jim podle mě vůbec nepřísluší.“

Svoboda tvrdí, že by strážníci měli vyrazit do ulic. V současnosti třetina pražských strážníků z celkového počtu 2500 sedí v kancelářích. Primátor se domnívá, že na úřednickou práci jich je potřeba pouze 300.

Je nutné zanalyzovat bezpečnostní situaci v Praze a na základě toho vytvořit mapu trestné činnosti. Podle ní by byli strážníci rozmísťováni. „Nevyřeší to žádný Hummer, ani vznášedlo, ani terénní Enduro. Musí tam být pěšky nebo na kole. Cyklohlídka obsáhne větší území, přitom je tam fyzicky úplně stejně,“ dodal Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…