Doufáme, že nás někdo bude poslouchat. Jinak prohrajeme, zní z okolí evropské agentury, která chce přebít Putinovu propagandu

23.07.2015 10:28

Zpravodajský servis, který by měl poskytovat ověřené a spolehlivé informace ruskojazyčným médiím i uživatelům sociálních sítí a přinášel by tak alternativu k informační kampani Kremlu, chystá od začátku příštího roku spustit EU. Informoval o tom server Echo24.

Doufáme, že nás někdo bude poslouchat. Jinak prohrajeme, zní z okolí evropské agentury, která chce přebít Putinovu propagandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

V reakci na plánovaný projekt ale někteří odborníci pochybují, zda evropské zpravodajství v ruském jazyce bude vůbec někdo odebírat a zda se záměr nemine se zamýšlenou snahou – tedy bránit se informační válce ze strany ruského režimu.

„Velkou otázkou zůstává, zda někdo bude vůbec naslouchat zprávám, které tato agentura vyprodukuje,“ řekl serveru známý britský novinář Edward Lucas z týdeníku The Economist. „Doufám, že někdo naslouchat bude, jinak prohrajeme,“ dodal Lucas, který se problematikou ruské propagandy dlouhodobě zabývá.

Informační servis Evropské unie bude poskytovat obsah jak pro televize a rozhlas, tak pro online platformy a tištěné noviny. „Zpravodajství nebude používat jazyk propagandy a agrese, ale bude poskytovat skutečně ověřené a spolehlivé informace,“ citoval bruselský zpravodajský web EUobserver šéfa polské diplomacie.

EU bude ruskou propagandu monitorovat

O financování projektu se má postarat Polsko a Nizozemsko. Fungovat by mohl servis od začátku příštího roku, do jeho přípravy i provozu se mohou zapojit i další členské státy EU.

Současně při Evropské komisi vzniká i tým expertů složený z pěti zemí EU, který bude mít za úkol ruskou propagandu a dezinformační kampaně, se zvláštním důrazem na mediální pokrytí konfliktu na Ukrajině, monitorovat a analyzovat. Skupinu tvoří kromě odborníků z Dánska, Estonska, Lotyšska a Velké Británie také český novinář Jakub Kalenský.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…