Drábek chystá 200 tisíc kontrol. Zpřísnily se pokuty za práci na černo

21.01.2012 16:03

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje 200 tisíc kontrol, které by měly odhalit nelegální zaměstnávání nebo třeba neplacení odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Od letošního roku totiž platí přísnější legislativa.

Drábek chystá 200 tisíc kontrol. Zpřísnily se pokuty za práci na černo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

 „Na území České republiky bude provedeno minimálně šest mimořádných kontrolních akcí zaměřených na oblasti podnikání (trhu práce), kde je reálný předpoklad nebo již existující signály výkonu nelegální práce. V rámci šesti mimořádných kontrolních akcí bude provedeno 15 tisíc kontrol,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Celkem tak dojde k 200 tisícům kontrol, loni jich bylo skoro 167 tisíc. Podíleli se na nich kromě samotného ministerstva i policisté, celní správa, Státní úřad inspekce práce, Česká správa sociálního zabezpečení a Úřad práce.

Loni se potvrdilo, že stále existují zaměstnavatelé, kteří s pracovníky uzavírají například dohody o provedení práce, i když jde o práci, kterou by měli zaměstnanci zajistit v pracovním poměru.

Letošní se zaměří na nelegální zaměstnávání, neplacení odvodů na sociální a zdravotní pojištění a na nedodržování pracovněprávních předpisů. Od ledna 2012 se totiž zpřísnily postihy, třeba za práci na černo. Takto zaměstnaní mohou dostat pokutu až do sta tisíc korun, zaměstnavatelé pak mezi 250 tisíci až desíti miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…