Drahý Vladimire Vladimiroviči... Podívejte se na dopis, který Putinovi přijde z Česka

20.09.2014 19:50

Dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi dnes odeslal advokát Jiří Vyvadil, zakladatel sdružení Přátelé Ruska v České republice. Kritizuje v něm západní státy a některé české politiky za jejich postup ohledně ukrajinské krize. Závěrem uvádí, že Přátelé Ruska v ČR jsou přesvědčeni o tom, že bez aktivní role Ruska nemůže existovat světový mír.

Drahý Vladimire Vladimiroviči... Podívejte se na dopis, který Putinovi přijde z Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

V úvodu dopisu vysvětluje, že skupinu Přátelé Ruska v České republice založil, když po skončení olympiády v Soči začalo být napadáno Rusko.

Za hlavního „hybatele“ procesů vedoucích k ukrajinské krizi označuje Vyvadil západní země. „Od počátku jsme poukazovali na to, že podpora Západu pro nesmiřitelný protiruský kurs Ukrajiny bude mít logicky a zcela legitimně stejné důsledky jako v případě podpory Západu pro zcela nesmyslnou a agresivní válku Gruzie proti Rusku. Výsledek bude jediný. Tak jako Gruzie vyšla, a spravedlivě, z konfliktu zcela oslabena se ztrátou části svého území, stejně tak Ukrajina vedená paranoidními a polofašistickými politiky typu Jaceňuka dovrší svůj rozvrat a stane se nejrozvrácenější zemí evropského kontinentu,“ domnívá se Vyvadil.

Takové věrolomnosti se nedopouštěli ani Hitlerovi diplomaté

Kritizoval také postup západních politiků při vypuknutí ukrajinské krize: „Neznám situaci, kdy týž den v cizím státě se ministři zahraničí na jedné straně přátelsky setkávají s hlavou cizího státu a zároveň se týž den účastní akcí směřujících k násilnému svržení téhož. Této věrolomnosti se nedopouštěli ani diplomaté Adolfa Hitlera,“ uvedl Vyvadil a za neomluvitelný označil fakt, že se této „věrolomnosti“ dopouštěli i ministři zahraničních věcí ČR Jan Kohout a Lubomír Zaorálek. „...nevím, zda jsou připraveni nést lidskou odpovědnost, že i jejich chování vedlo k tomu, že se Ukrajina utápěla v krvi a nemá šanci na normální způsob života na nejbližších 10 let,“ podotkl.

  • Celý dopis k přečtení ZDE

Politici těchto stran jsou nemocní nenávistí vůči Rusku

Za ty, kdo jsou „nemocní nenávistí vůči Rusku“, označil politiky TOP 09, ODS a KDU-ČSL. „To, že ve své rusofobii tvoří cca 25 % potenciálních mandátů svědčí o tom, že jejich názory jsou přes masivní mediální podporu ve výrazné menšině,“ poznamenal.

Svět se po roce 1989 stal nebezpečnějším

Podle Vyvadila, jakkoliv je to paradoxní, od roku 1948 – 89 byl svět nejen přehledný, ale díky pevným konturám i relativně velmi bezpečný. „Pádem berlínské zdi padl i tento svět a v rámci jistě přirozeného, ovšem naivního optimismu vznikl unipolární svět s tvrzenou dominancí Západu a vojenskou superdominancí USA. A USA zahajovalo jednu agresi za druhou: války v Jugoslávii, humanitární bombardování a následně Afghánistán, Irák, Libye,“ uvedl Vyvadil, podle kterého výsledkem toho všeho je, že svět je nebezpečnější než před rokem 1989. „Např. podle prestižního britského Královského ústavu pro obranné studie (RUSI), ústavu s takřka 200letou tradicí ve výzkumu bezpečnosti a obrany, nad kterým má patronát britská královna, účast v konfliktech v Iráku i v Afghánistánu označuje RUSI za strategická selhání. Vojenská akce v Libyi z roku 2011 se také zařadí do skupiny neúspěchů. Vojenské zákroky v arabských zemích i Invaze a následná okupace Iráku přitom podle studie napomohly k šíření terorismu, přivodily smrt nejméně 100 000 Iráčanů a přiměly na dva miliony uprchlíků k odchodu ze země,“ napsal Vyvadil.

Euromajdan vyvolal na Ukrajině nejreakčnější síly

Euromajdan byl podle Vyvadila koncentrací úsilí Západu na potlačení Ruska prostřednictvím nanejvýš ochotných kyjevských aktivistů a přičleněním relativně významné východoevropské Ukrajiny k Západu. „Euromajdan ze dne na den přeskočil ve státní převrat, vyvolal v život nejreakčnější síly na Ukrajině a vyvolal občanskou válku na východě,“ tvrdí Vyvadil.

Zároveň se domnívá, že politicky jednotné Evropě zvoní hrana, právě proto, že tato jednota přivedla Evropu, a tím i svět na hranu světového konfliktu. „Proces územního dělení bude narůstat: Katalánsko, Baskicko, Vlámsko, Severní Itálie, Benátsko a další a další budou stále více usilovat o osvobození od centralistické Evropy,“ myslí si Vyvadil.

Budoucnost Ukrajiny podle Vyvadila

Podle jeho názoru Krym je a zůstane ruský, minimálně Novorusko se odpojí od západu Ukrajiny a ta se nikdy nestane členem NATO. Nikdy nesplní podmínky pro vstup do Evropské unie. Ukrajina prý také bude už jen chřadnout a hledat čím dál zoufaleji pomocnou ruku.

Mějte trpělivost s trucovitými západními politiky

Závěrem Vyvadil píše, že Přátelé Ruska v ČR jsou jednoznačně přesvědčeni, že bez aktivní role Ruska nemůže být světový mír, konkrétně bez toho, aby se Rusko plně zapojilo do zcela nové obranné architektury Evropy.

„Mějte prosím trpělivost se západními politiky. Jsou jako trucovité děti, kterým rodiče pořád opakovali, jak jsou jedineční a skvělí, až tomu uvěřili a odmítají vzít na vědomí své slabosti a faktickou bezmocnost. Dejte Evropě i světu šance. Nejste mstivý a na rozdíl od západních politiků myslíte dopředu a strategicky. Svět potřebuje silné Rusko a Vy jste právem jeho symbolem,“ dodává Vyvadil závěrem dopisu adresovaného ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …