Dříve se to odehrávalo na ulici a v hospodách, dnes na internetu, říká k radikalizaci lidí publicista

06.04.2016 21:21

„To, co se dřív dělo na ulici a po hospodách, dnes můžeme sledovat on-line a nonstop,“ uvedl v rozhovoru pro Reflex.cz jeden z nejpronikavějších expertů na internetovou komunikaci, Ján Simkanič.

Dříve se to odehrávalo na ulici a v hospodách, dnes na internetu, říká k radikalizaci lidí publicista
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Simkanič se nedomnívá, že by nás obklopovala neviditelná informační zeď 24 x 7. „Zeď je pevná a neprostupná, zatímco tok informací je stále chaotičtější, neuspořádanější, narušuje ho stále více zdrojů a taky lze mnohem snadněji najít lepší či horší alternativu,“ uvedl Simkanič. Dodává však, že ve veřejném prostoru dochází vlivem nových komunikačních a informačních prostředků k proměně komunikace. 

Vnímá také názorovou pestrost, snadnější prosazení výklenkových aktivit, ale i větší zvulgárnění, podléhání prvosignálním impulzům a těžkou rozlišitelnost důvěryhodnosti zdrojů.

Původní text ZDE.

K tomu, zda mají sociální sítě vliv na radikalizaci společnosti, nechtěl udělat nějaký jednoznačný závěr. „Jak víme z historie, revoluce a války se děly i bez sociálních sítí, takže vždy lze skončit u toho, že jsou jen jiným prostředkem k vyjádření reálných pocitů, jevů či situací, nikoliv jejich příčinou. To, co se dřív dělo na ulici či po hospodách, dnes zkrátka můžeme sledovat on-line a nonstop,“ konstatuje. A dodává, že se objevují studie, které docházejí k závěru, že negativní a šokující informace mají tendenci se po sociálních sítích šířit rychleji než ty pozitivní a uklidňující. 

Bizarnostem se podle něj stále více pak věnují média a jejich vliv tak zesilují, místo aby jej tlumila. „Podle mě je to jedno z jejich největších selhání,“ dodal.

Závěrem rozhovoru se věnoval také diskusním fórům a nárůstu nenávistných projevů. „Vzorek diskutujících v diskusních fórech určitě není reprezentativní, přesto svůj význam má a nelze ho podceňovat – už proto, že je schopen dalšími zdroji a mediálními prostředníky nabalovat další pozornost. Problém je, když si společnost začne myslet, že o reprezentativní obrázek skutečně jde, a když se mu začne přizpůsobovat v míře větší než nutné – což se dnes do značné míry děje, tím se však politika dostává zpátky na ulici,“ uzavřel s tím, že řada západních médií pracuje s diskusními příspěvky svých uživatelů mnohem důkladněji než čeští vydavatelé. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…