Drsné obvinění šéfa americké diplomacie: Rusko o Ukrajině lže světu do očí

24.02.2015 22:34

Rusko lže světu do očí o svém chování na Ukrajině a rozpoutalo propagandistické cvičení nebývalé od nejhorších dob studené války. Při rozpravě v americkém Senátu to dnes prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. Na dotaz, zda podporuje odeslání zbraní na Ukrajinu, americký ministr neodpověděl.

Drsné obvinění šéfa americké diplomacie: Rusko o Ukrajině lže světu do očí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Průvod ke dni národní jednoty v Moskvě. Zúčastnilo se ho pětasedmdesát tisíc lidí

Rusko "lže do očí mně a mnoha jiným při mnoha různých příležitostech", prohlásil Kerry. Moskva opakovaně "překrucuje skutečnost či lže" o svých operacích na východě Ukrajiny. "Rozpoutali největší propagandistické cvičení, jaké jsme viděli od nejhorších let studené války," zdůraznil americký ministr. Rusko se podle něj pustilo do nové hry mezi Východem a Západem a "hraje vabank", což Spojené státy považují za zbytečné a nebezpečné.

I ruská média stále častěji informují o verbování ruských dobrovolníků pro bojové operace v Donbasu

Rusko důrazně odmítá obvinění z podpory východoukrajinských separatistů a popírá, že by vzbouřence zásobovalo zbraněmi a bojovníky z řad ruské armády. Prezident Vladimir Putin v jenom ze svých nedávných projevů konstatoval, že na Ukrajině proti vládnímu vojsku nebojují Rusové, ale "donbaští traktoristé a horníci".

I ruská média ale stále častěji informují o verbování ruských dobrovolníků pro bojové operace v Donbasu, jemuž ruské úřady přinejmenším nebrání. Podle zprávy moskevského listu Kommersant z minulého týdne vysílají bojovníky na donbaskou frontu i pravidelné jednotky ruské armády.

Kerry odmítl odpovědět na dotaz, jaký má názor na případné vojenské dodávky Kyjevu. Senátorům řekl, že o této otázce se diskutuje v americké vládě i v Kongresu.

Britský premiér David Cameron dnes varoval, že pokud nebude Rusko na Ukrajině zastaveno, čeká destabilizace i Moldavsko a pobaltské státy. V parlamentu oznámil, že Spojené království v březnu vyšle na Ukrajinu vojenské specialisty, kteří budou pomáhat při výcviku ukrajinských vojáků. Británie rovněž bude Kyjevu dodávat "taktické zpravodajské informace", nabízet vojenské poradenství a pomáhat při reformě armádní logistiky a zdravotní péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…