Druhé Babišovo vítězství v jediný den. Kdyby dnes byly volby...

26.03.2014 15:56

V květnových volbách do Evropského parlamentu by Češi nejčastěji volili ANO. Kandidáty hnutí Andreje Babiše by si vybralo 24 procent lidí, ČSSD na druhém místě 23 procent. K volbám chce ale jít jen třetina obyvatel ČR. Vyplývá to z březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle nedávných průzkumů několika agentur by ANO volilo nejvíce lidí i ve volbách do české sněmovny.

Druhé Babišovo vítězství v jediný den. Kdyby dnes byly volby...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s družkou Monikou slaví volební úspěch

Podle CVVM by ANO a ČSSD v evropských volbách výrazně překonaly ostatní strany. Na třetím místě by se značným odstupem skončila KSČM s 11 procenty a TOP 09 s deseti. ODS by získala šest procent hlasů a lidovci o jeden procentní bod méně. Sněmovní strana Úsvit by dostala tři procenta hlasů, stejně jako Strana zelených.

Významná část dotázaných, kteří chtějí jít volit, ale v průzkumu uvedla, že ještě není rozhodnuta. Takto odpovědělo 14 procent lidí.

Zájem o volby do Evropského parlamentu je mezi Čechy malý. Hlasovat bude podle průzkumu CVVM pouze 34 procent obyvatel ČR. I taková účast je ale větší než při posledních evropských volbách v roce 2009, kdy přišlo k urnám 28 procent Čechů. Ještě méně je v Česku lidí, kteří se o volby europoslanců aktivně zajímají. Zájem v průzkumu projevila méně než čtvrtina lidí a více než třetina dotázaných uvedla, že vůbec neví, že se volby do Evropského parlamentu v květnu konají.

Výsledky průzkumu ZDE.

Nejčastěji se podle CVVM o evropské volby zajímají lidé s vyšším vzděláním a životní úrovní. Z příznivců českých politických stran mají o volby větší zájem voliči ODS, TOP 09 a ANO. Hlasovat chtějí nejčastěji vysokoškolsky vzdělaní lidé, dotázaní s dobrou životní úrovní nebo lidé s vyhraněnou pravicovou, či levicovou politickou orientací. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…