Důchody se zvýší o 5,8 procenta, informovala ministryně Maláčová

07.09.2020 15:39

Od ledna roku 2021 překoná poprvé průměrný důchod 15 tisíc korun, penze se zvýší díky zákonné valorizaci o 5,8 procenta. Senioři se tak kromě mimořádného příspěvku ve výši 5000 mohou těšit na další zvyšování důchodů. Informovala o tom na facebooku ministryně Maláčová.

Důchody se zvýší o 5,8 procenta, informovala ministryně Maláčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

„Nový týden, nové dobré zprávy! Od ledna konečně průměrný důchod překoná hranici 15 000 korun. Zvýší se o 5,8 %, v průměru tedy o 839 korun měsíčně. Protože senioři a seniorky celý život poctivě pracovali a státu odváděli, musí být o ně na stáří postaráno. I podzim života si lidé mají užít a ne ho přežívat,“ napsala Maláčová na facebook. 
 

Anketa

Je dobře, že Zeman nebude zvát Vystrčila na setkání ústavních činitelů?

86%
14%
hlasovalo: 20478 lidí
 
Průměrný důchod byl na konci prvního čtvrtletí letošního roku 14 397 korun, jak vyplývá z dat statistického úřadu. Vláda již koncem minulého roku slibovala, že průměrný důchod přesáhne po další valorizaci 15 tisíc korun. A svůj slib splnila. 
 
V krátké době je to již druhá dobrá zpráva pro důchodce. Začátkem září vláda schválila prosincový příspěvek 5000 korun. Ten dostanou lidi pobírající starobní, invalidní i pozůstalostní důchody. „Každý důchodce dostane jednorázově pět tisíc korun. Tento zákon by měl být projednán v úterý 15. září 2020. Legislativní proces je naplánován tak, abychom to stihli co nejdříve v tomto roce,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš (ANO) k mimořádnému příspěvku.
 
„5000 korun k důchodům, které jsme právě odklepli na vládě, není žádná předvolební hurá akce, ale obyčejná mezigenerační solidarita. Všichni jednou zestárneme," uvedla již dříve ministryně Maláčová.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…