Duka poslal dopis Okamurovi a spustil se řev. Hanba, je třeba se za něj stydět. Znechucení vyjádřil Putna, Halík i lidovecký výkvět

14.11.2017 21:33

Členům KDU-ČSL se nelíbí, jakým způsobem kardinál Dominik Duka blahopřál šéfovi SPD Tomiu Okamurovi ke zvolení jeho strany do sněmovny. Lidovcům nevadí samotný dopis, ale kardinálova věta, že jej s Okamurou spojuje péče o bezpečnost i řada jiných témat.

Duka poslal dopis Okamurovi a spustil se řev. Hanba, je třeba se za něj stydět. Znechucení vyjádřil Putna, Halík i lidovecký výkvět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

To, že kardinál Dominik Duka gratuluje předsedům stran zvolených do Poslanecké sněmovny, je už tradicí. Jedno jeho letošní blahopřání ale mnohé překvapilo a byla to věta, kterou Duka přidal do psaní šéfovi SPD Okamurovi.

„Jsem přesvědčený, že nás spojuje péče o bezpečí lidí v naší zemi i řada jiných témat,“ napsal kardinál. Okamura neváhal a s dopisem se pochlubil na sociálních sítích. „Děkujeme za vaše otevřené postoje, v nás máte svůj další, stále silnější hlas a pevnou oporu,“ napsal zpětně Okamura Dukovi.

Tato slova kardinála velmi negativně hodnotí lidovci, kteří mají jako křesťanská strana k Dukovi blízko. „Popravdě nechápu, co jsou ta další témata, která spojují SPD a katolíky, o nichž pan kardinál Duka píše,“ postěžoval si první místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka, jenž je známý tím, že svou kritikou hnutí SPD nikdy nešetří. „U SPD a Tomia Okamury vidím především lhaní, překrucování pravdy, vytváření atmosféry strachu a nenávisti vůči lidem,“ sdělil Aktuálně.cz.

Kriticky se vyjádřil i místopředseda lidovců Ondřej Benešík. „Nepochopil jsem, jak se pan Okamura fakticky zasloužil o bezpečí naší země,“ tvrdí. Mimochodem, mnozí komentátoři i bezpečnostní experti tvrdí, že Okamura přináší do Česka spíše nebezpečí.

Zároveň Benešík připomněl, že Okamura patří k politikům, kteří volají po zdanění církevních náhrad, což je něco, což se přece Dukovi nelíbí. „Doufám, že pan kardinál Duka najde s panem Okamurou společnou řeč i v otázce zdanění náhrad za újmy a křivdy, které totalitní režim způsobil křesťanským církvím a židovské obci po roce 1948,“ uvedl Benešík, když narážel na to, že by tedy Duka mohl v této věci přimět Okamuru ke změně názoru.

Znechucen Dukovým dopisem byl i literární historik, profesor Martin C. Putna, který vidí v sympatiích kardinála Duky k šéfovi SPD značné nebezpečí. „Tak jako se dnes stydíme za kněze a zvláště za biskupy, kteří ve dvacátých a třicátých letech minulého století podporovali autoritářská hnutí napříč Evropou, tak je dnes třeba se stydět za kněze a biskupy, kteří podporují současné extremisty,“ říká Putna a dodává, že i tehdy to nejdřív vypadalo, že fašisté a autoritáři jen tak mluví a že svoje výhrůžky násilím nemyslí vážně. „I ten, kdo mlčí, s nimi souhlasí. A ten, kdo je chválí, je jejich spoluviníkem. Hanba,“ uzavřel Putna.

Katolický kněz, nositel Templetonovy ceny a řady mezinárodních ocenění, profesor Tomáš Halík by zase prý rád porozuměl tomu, co se s Dominikem Dukou stalo. „Myslím, že v dobré vůli vycházet diplomaticky s mocí se dal vtáhnout do pasti. Přispěly k tomu jeho dva koníčky, politika a historie, fascinace minulostí a zejména nešťastný výběr poradců,“ je si jistý Halík.

Podle něj je to vše zvláště smutné v době, kdy povinností pastýřů církve a zodpovědných mravních autorit je statečně čelit tomu, čím lidé typu Okamury posilují mezi lidmi to nejnižší a nejnebezpečnější, strach, hloupost, předsudky a nenávist.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…