Duka se rozčílil v tisku. Sobotkovi pohrozil srovnáním s Gottwaldem

29.03.2014 7:24

V minulých týdnech se odehrálo jednání komise církví s představiteli ČSSD a ANO. Ti chtěli po církvích dohodu o snížení finančních náhrad či státní dohled při přesunech majetku. Levicoví politici stále volají po revizi restitucí. Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka je ale přesvědčen, že církve ze svých požadavků už ustupovat nemohou. Svůj postoj potvrdil i v rozhovoru pro dnešní Právo.

Duka se rozčílil v tisku. Sobotkovi pohrozil srovnáním s Gottwaldem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Dominik Duka stále ještě věří, že církve s politiky naleznou kompromis a způsob spolupráce. Podle něj prý ale nelze říci, že by jednání komise církví se zástupci ANO a ČSSD skončilo nedohodou. Kardinál je podle svých slov přesvědčen, že jednání ukázalo, že církve nejsou nijak zvýhodňovány oproti jiným restituentům. „V řadě bodů se našla shoda. Problém je s těmi 13 miliardami, o které je majetek církví prý nadhodnocen. Ale na tom, že majetek církví má hodnotu 135 miliard korun, se shodly dvě nezávislé instituce a odsouhlasila to i parlamentní komise, v které seděli i lidé z ČSSD,“ říká kardinál.

Duka v rozhovoru pro sobotní Právo zdůraznil, že církve souhlasily s tím, že bude zrušen zákon o financování církví z roku 1948. „Tehdy se vláda zavázala, že bude církve financovat. Pokud by vláda prosadila své požadavky, tak bychom museli říct, že vláda soudruha Gottwalda měla větší smysl pro spravedlnost než současná vláda,“ uvedl představitel katolické církve u nás.

Zdanit odškodnění nedává žádný smysl

Dominik Duka považuje zdanění církví státem za neschůdnou cestu. Z ČSSD jsou nyní totiž slyšet hlasy, že právě to by byla možnost, jak snížit částku peněz vyplacenou církvím. „Zdanit můžete příjem. My nedostáváme žádný dar, ale částečné odškodnění. A zdanit odškodnění nedává žádný smysl, je to porušení právního řádu a nemohl to přijmout žádný soud v této zemi ani soud ve Štrasburku,“ míní Duka.

V deníku Právo Duka také vyjádřil přesvědčení, že je téměř nemožné jednostranně měnit zákon a odvolává se i na názory odborníků na legislativu. Pro demokracii je podle Duky důležité zachovat právní řád.

„Ústupků jsme udělali už hodně. Další dělat prostě nemůžeme, protože bychom si podepsali rozsudek. Dvacet pět let tady stát nedodržoval zákon 218, který říká, že bude plně financovat církve. Pražské arcibiskupství bylo financováno ze státního příspěvku pouze z 23 procent,“ říká Dominik Duka.

Další ústupky církve by podle kardinála neměly vliv na atmosféru ve společnosti a odráží tak argument, že veřejnost si přeje revizi restitucí. I zde je Dominik Duka zastáncem plné informovanosti. „Veřejné mínění nemusíme uklidňovat, veřejnost potřebuje slyšet pravdu. Lidem stačí říct, kolik by financování církví veřejné rozpočty stálo, kdyby tady zůstal zákon 218,“ uvedl kardinál.

Dominik Duka také potvrdil, že katolická církev bude zveřejňovat, jak s majetkem a penězi naloží. „Chápu to jako naši povinnost,“ uvedl s tím, že kontrola zvenčí bude potřebná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…