EU má strach, že se Řecku bez eura povede líp, říká ekonom Kohout

26.06.2015 17:37

Ekonom Pavel Kohout se v pátečních dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu rozpovídal o hrozícím bankrotu Řecka. Pokud by se povedl, mohl by zemi prospět. Jestliže by to ale byl nepovedený bankrot, mohl by to být problém. Také by mohlo jít o varování dalším zadluženým zemím. Pro Brusel by se ale mohl zrodit problém i tehdy, když by Řecko opustilo eurozónu a dařilo se mu lépe.

EU má strach, že se Řecku bez eura povede líp, říká ekonom Kohout
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

„V současné době to vypadá, že se musí stát něco překvapivého, aby byla platební neschopnost Řecka po 30. červnu odvrácena,“ poznamenal Kohout, který připomněl, že právě tento den musí Řecko poslat velkou splátku svých dluhů.

Podle nějak ale teď nelze říci, jestli by bankrot Řecku pomohl nebo spíše uškodil. Kupříkladu Argentina, která zbankrotovala na počátku tisíciletí, měla šanci se z problémů dostat, ale podle hosta ji příliš nevyužila. Pokud ale řecký bankrot proběhne řízeně a civilizovaně, zemi prý pomůže. Kdyby se to nepodařilo a stát by měl ekonomické problémy ještě řadu let, mohl by příklad z jihu Evropy odradit jiné země od dalšího zadlužování.

Ale kdyby se třeba Řecko zbavilo eura a začalo se ekonomicky zvedat, mohl by to být taky jeden příklad. „Mohli by říkat: Podívejte se, zbavili jsme se eura a je nám dobře. A mám pocit, že toho se EU bojí zdaleka nejvíc,“ zaznělo z úst Kohouta.

Řecko už si totiž nemůže dovolit další zvyšování daní na splácení dluhů, když se navíc ukazuje, že v Athénách příliš neumějí vybírat daně. Samotní Řekové byli donedávna pro setrvání v eurozóně, ale co bude teď, se uvidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…