EURO: Politička TOPky má spoustu peněz, ale tají původ

03.11.2014 19:24

Poté, co ParlamentníListy.cz opakovaně informovaly o nejasnostech kolem někdejší starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové (TOP 09), přinesl týdeník EURO další zjištění týkající se její osoby. Stejně jako v případě naší redakce, také u EURA Hujová odmítá vysvětlit, kde vzala peníze.

EURO: Politička TOPky má spoustu peněz, ale tají původ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladislava Hujová, Daniel Herman a Tomáš Hudeček při podepisování memoranda

Jedna pohroma za druhou se valila krátce před komunálními volbami na pražskou TOP 09. Řadě problémů čelil především primátor Tomáš Hudeček, ale také starostka Prahy 3 a místopředsedkyně pražské topky Vladislava Hujová. V posledním případu Hujové už ale začíná jít do tuhého. Odmítá prozradit, kdo jí poskytnul půjčku na nákup, respektive umoření hypotéky na její žižkovský byt. Jak jsme informovali na konci září, Hujová si v roce 2006 koupila dvoupokojový byt v Křížkovského ulici od společnosti Erasmus známého herce a dabéra Petra Svobody. Z katastru nemovitostí vyplynulo, že částku zhruba 480 tisíc zaplatila v hotovosti. Otázky ale vzbuzuje, z čeho Hujová doplácela zbytek, zhruba 1 milion a 800 tisíc korun. Podle svých slov měla na byt hypotéku u banky GE Money. V katastru ovšem žádná informace o zástavě, takzvané plombě banky, zanesena není.

Starostka Žižkova ale na zmiňované realitní transakci nevidí nic tajemného či špatného. „Byt je již zaplacen. Zbytek kupní ceny jsem z části zaplatila hypotečním úvěrem, který byl do konce roku 2010 splacen GE Money Bank, a část ze soukromé půjčky, jejíž splácení z mého účtu jsem schopna dokladovat,“ tvrdí Hujová. Případ starostky Hujové kopíruje příběh expremiéra Stanislava Grosse z roku 2005. Gross tehdy nedokázal vysvětlit, kde vzal 4,2 milionu na svůj luxusní byt na pražském Barrandově, a musel rezignovat, z politiky odešel. Tehdy tvrdil, že mu 1,2 milionu půjčil jeho strýček, chudý invalidní důchodce František Vik z Jihlavy. Případ s bytem i Grossovo záhadné zbohatnutí nebylo nikdy uspokojivě vysvětleno a podezření z možné korupce přetrvává i nadále.

Týdeník EURO navíc v majetkovém přiznání Hujové našel další nesrovnalost. V zákonem daném čestném prohlášení o příjmech a závazcích politika za roky 2010 a 2011 totiž Hujová dluh za byt neuvedla. „Finance mi poskytl můj osobní přítel, se kterým jsem v té době žila, a proto jsem toto nepovažovala za závazek, který má být uveden v prohlášení,“ vysvětluje Hujová, proč kolonka „dluhy“ zeje prázdnotou. „Náš vztah trvá, měla jsem na mysli dobu poskytnutí 1,1 milionu korun,“ dodala.

Protože je vrcholnou političkou, týdeník EURO ji požádal, aby záhadného věřitele odtajnila. „Omlouvám se, ale mé soukromí do politiky nepatří,“ zdráhala se Hujová. Závazek ovšem podle autora článku uvést měla, neboť nejsou manželé a zákon žádá přiznat všechny závazky a pohledávky nad sto tisíc korun. „Navíc jestliže Hujová údajnou privátní půjčku stále splácí, ale přitom ji dál neuvádí v čestném prohlášení, opět porušuje zákon. Bývalá starostka ani neuvedla, z jakých příjmů půjčku vyrovnává. A pokud ji má splacenou, tak se nabízí otázka, z jakých prostředků – její plat starostky by totiž neměl přesáhnout 50 tisíc korun čistého," dodalo EURO.

Reakci vedení pražské TOP 09, zdecimované odchodem Tomáše Hudečka i předsedy Jiřího Vávry, ParlamentníListy.cz zjišťují. K opakovaným závažným problémům se ale dlouhodobě odmítá vyjádřit jak Karel Schwarzenberg, tak 1. místopředseda partaje Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…