EXKLUZIVNĚ Boj proti lichvě? Vážně, pane Okamuro? Na kandidátce SPD jsme našli dva, kterým se to možná líbit nebude

17.10.2017 16:16

Politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) by se podle průzkumů volebních preferencí mohla v letošních volbách dostat do Poslanecké sněmovny. Průzkumy populistické a protievropsky naladěné straně Tomia Okamury přisuzují zisk více než deseti procent hlasů. Okamurovu stranu k úspěchu žene populismus a strach z migrační krize. Předvolební hesla SPD pak slibují boj za „slušné lidi“. V posledním měsíci se ale vynořily pikantní informace ohledně dvojice Okamurových kandidátů, které vrhají pochybnosti zejména na autentičnost jednoho bodu programu SPD, a sice boji proti lichvě a zadlužování. ParlamentníListy.cz si na ně posvítily.

EXKLUZIVNĚ Boj proti lichvě? Vážně, pane Okamuro? Na kandidátce SPD jsme našli dva, kterým se to možná líbit nebude
Foto: David Daniel
Popisek: Tomio Okamura před vstupem do brněnské ČT

SPD podnikatele Tomia Okamury vytáhla v letošní předvolební kampani těžký kalibr hned na několika frontách. „Peníze slušným, ne parazitům,“ křičí do českých luhů a hájů předvolební plakáty Okamurovy strany hrající na v Česku stále vděčnou notu „nepřizpůsobivých spoluobčanů“. Kromě obrany tradičních hodnot, manželství muže a ženy hlásá SPD i referendum o vystoupení z Evropské unie a obranu Evropy před údajnou „řízenou islamizací“.  

Jedním z nosných témat Okamurovy SPD je i boj proti lichvě a řízenému zadlužování českých občanů prostřednictvím nejrůznějších spotřebitelských úvěrů či nebankovních půjček. Jenže právě zde může být ukryt pomyslný čertík celého hnutí. Zdá se, že si právě v této věci Tomio Okamura sám naběhl na vidle. SPD má totiž na svých kandidátkách hned dva straníky, kteří se poskytováním rychlých nebankovních půjček živí a de facto tak přispívají k zadlužování svých spoluobčanů.

Jedním z nich je lídr kandidátky SPD v Pardubickém kraji Jiří Kohoutek. Druhou takovou osobou pak šéfka brněnské SPD Lucie Šafránková, která v jihomoravské metropoli za stranu kandiduje na druhém místě.  

Informaci o Kohoutkově – z morálního hlediska problematickém – druhu obživy informoval před více než týdnem server Manipulatori.cz. Jiří Kohoutek z obce Horní Jelení má na kandidátce v kolonce profese napsáno „živnostník“. Kohoutek je ale dle volně dostupných informací vlastníkem polovičního podílu ve společnosti Time Financial CZ, jejíž podnikatelskou působností je poskytování rychlých půjček. Ve firmě, která se chlubí tím, že poskytuje „nejrychlejší hotovostní půjčky“, zároveň působí jako jednatel.

Zajímavé je, že v současné době je většina webových odkazů, informujících o Kohoutkově podnikání, nedostupná. Že by před volbami narychlo zametal stopy? Odpověď na tuto – spíše řečnicky položenou – otázku necháváme na individuálním posouzení čtenáře. Jisté ovšem je, že na internetu lze dohledat i případy konkrétních osob, vůči kterým drží Kohoutkova firma pohledávky. Vůči tomuto pánovi například disponuje pohledávkou přesahující výši 40 tisíc korun. Podobnou částku Kohoutkova firma vymáhá i z této paní. Oba jmenovaní dlužníci jsou z Pardubic.   

BOJ PROTI LICHVĚ JE JEDNÍM Z BODŮ PROGRAMU SPD:

Oproti Kohoutkovi, šéfka brněnské SPD Lucie Šafránková v byznysu s půjčkami sama nepodniká. Je ale zaměstnankyní či zprostředkovatelkou firmy, která má nebankovní hotovostní půjčky rozjety ve velkém. Působí totiž ve společnosti Proficredit, která vám dle svého hesla na internetu půjčí peníze na „cokoliv“. I pár dnů před volbami se na internetu daly dohledat inzeráty, kterými Šafránková láká na půjčku nové potenciální dlužníky. Do klání o Poslaneckou sněmovnu se chystá na druhém místě kandidátky v jihomoravském kraji.  

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Podle informací zdroje, který nám o kontroverzním způsobu obživy Šafránkové napsal do redakce, je „boj proti lichvě a exekutorské mafii velkým tématem“ této brněnské političky. Pikantní je, jak nás zdroj upozornil, že společnost, pro kterou Šafránková půjčky zařizuje, vymáhá peníze i po jejím stranickém kolegovi Kamilu Papežíkovi a jeho manželce. Společnosti Profi Credit Czech by manželé Papežíkovi podle záznamů v insolvenčním rejstříku měli dlužit celkem 463.830 korun. Kamil Papežík je místopředseda hnutí Svoboda a přímá demokracie v Brně.  

Poskytování úvěrů má Lucie Šafránková uvedeno v živnostenském oprávnění v obchodním rejstříku. Společnost Profi Credit Group, pro kterou nebankovní půjčky vyřizuje, na svých webových stránkách nabízí rychlé peníze od deseti tisíc až po 166 tisíc korun na osobu. Na účet je klienti mohou dostat již 24 hodin od schválení půjčky. 

KANDIDÁTKA DO PARLAMENTU LUCIE ŠAFRÁNKOVÁ LÁKÁ NA RYCHLÉ PŮJČKY NA INTERNETU:

Firma podle všeho příliš solventním dojmem nepůsobí. Ve své databází nebankovních úvěrových institucí se na ní zaměřil i internetový server Uverovypodvod.cz. Její aktivity popisuje v rozsáhlém článku. „Pokud se vám stane, že nemůžete zaplatit včas splátku, začne vás poradce, který s vámi smlouvu o půjčce podepsal, uhánět. Tito poradci se s klienty nijak nemažou a nedělá jim problém vypustit z pusy i urážky na stranu klienta,“ píše server. „Nemůžeme říct, že je Proficredit podvodem, spíše pořádná lichva. Úroky i celková RPSN jsou velmi vysoké,“ dodává autor článku.

Namístě je zmínit, že lichva je v České republice trestným činem. Vzhledem k poměrně nejasně definovaným zákonům bývá však obtížné ji prokázat. A seznam lidí v insolvenci, od nichž Profi  Credit peníze vymáhá, je vskutku rozsáhlý, jak se můžete přesvědčit v přiloženém obrázku.

 

Co si o angažmá zprostředkovatelů rychlých nebankovních půjček v SPD myslí její předseda Tomio Okamura, se ParlamentnímListům.cz zjistit nepodařilo. Vůdce SPD nereagoval na e-mailovou komunikaci. Když jsme jej kontaktovali telefonicky, odvětil, že nemá čas a spěchal na jednání.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …