Ekonom: Problémy budou dál. A pokud jde o dohánění západní Evropy...

02.09.2013 12:13

Ekonomická data před časem ukázala, že v Česku končí recese. Člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal však v rozhovoru pro deník E15 varuje před přílišným optimismem. Naše ekonomika je silně provázaná s Evropou a dokud si starý kontinent nevyřeší problémy, o kterých ví už celé roky, česká ekonomika se hned tak nevzpamatuje. Můžeme se těšit maximálně na pozvolný růst.

Ekonom: Problémy budou dál. A pokud jde o dohánění západní Evropy...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

„Evropa – a týká se to částečně i nás – si musí vyřešit problém žití na dluh. Celkové zadlužení v Evropě neustále roste, krize sice tomu přispěla, ale bylo to i předtím. Teď se to jen zviditelnilo. Nemyslím tím jen veřejný sektor. Model zvyšování růstu na úkor dluhu se ukázal jako nepříliš šťastný či dokonce neudržitelný. Je nutné provést korekci, ale je otázka, jak dlouho to bude trvat. Evropa navíc má řadu dluhů, které nejsou vidět, například v penzijním systému, protože demografická křivka je neúprosná,“ popisuje situaci Lízal.

Západ budeme dohánět déle

Evropa se sice své problémy čas od času pokoušela řešit, ale nikdy neudělala dost radikální krok. Je třeba především lidem vysvětlit, že se musí upravit sociální systém. Současná očekávání, která občané na sociální systém kladou, výrazně předstihují možnosti jednotlivých ekonomik EU. Tyto problémy budou muset být řešeny, což jednoznačně zbrzdí možný růst ekonomiky i u nás. Lze tedy počítat pouze spíše s mírným růstem.

Lízal také varuje před nápadem ČSSD výrazněji zdanit bankovní sektor. „Když se zavádějí sektorové daně, vždycky je otázka, zda tím sektor nezabijete,“ uvedl doslova. Sektorové daně povedou zkrátka k tomu, že se investoři z daného sektoru přesunou raději do jiné země.

V závěru rozhovoru pak člen bankovní rady prozradil, zda se nám podle jeho názoru podaří dohnat Západ. „Konvergence bude delší. Je to ostatně vidět i mezi starými státy Evropské unie. Ani zde konvergence neproběhla u všech. Někde to je i naopak. Spíše to souvisí s nastavením vnitřních poměrů konkurenceschopnosti v jednotlivých státech,“ prohlásil ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…