Erik Tabery: Kellner musí strpět kritiku i po smrti

31.03.2021 9:54

V sobotu zemřel Petr Kellner a od pondělí, kdy tato zpráva dorazila do Česka, se o Petru Kellnerovi vyrojila řada článku. Některé pochvalné, některé kritické. A pak je tu text Jany Machalické. Ta se zamýšlela nad tím, k čemu jsou teď Kellnerovi stovky miliard, když už ho čeká jen hrob. Její komentář zvedl ze židle zástupce šéfa zpravodajství ČT Františka Lutonského. A nejen jeho. Ozval se i šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

Erik Tabery: Kellner musí strpět kritiku i po smrti
Foto: Reprofoto výroční zpráva PPF
Popisek: Miliardář Petr Kellner (1964-2021)

Nejbohatší Čech Petr Kellner zahynul v sobotu na americké Aljašce. Osudovou se mu stala nehoda vrtulníku, ve kterém se chtěl nechat dopravit na místo vhodné k lyžování. Vrtulník už na místo nedorazil. Podle amerických vyšetřovatelů se zřítil k zemi asi 4 metry od cíle.

 

Jana Machalická k tomu poznamenala, že Kellner zaplatil životem za své „móresy“.

„O Kellnerovi se píše jako o muži, který skrytě tahal za nitky českého byznysu a politiky, nepochybně tomu tak bylo, byl chytřejší než jeho spoluhráči a necpal se do politiky přímo. A tak jeho smrt zapálí doutnající koudel pod mnohými politickými zadky, které už by dávno z české politiky zmizely, nebýt jeho podpory. Že s tím vším souvisejí i Kellnerovy čínské kšefty, snad není třeba dodávat. Kellnerovi prostě všechno vycházelo. A pak stačí, že si jede zalyžovat vrtulníkem, což je mimochodem zpovykaná zábavička bohatých, skutečný horal a milovník přírody si na takové kopce vyleze, ale tyhle móresy jsou mezi high society v módě,“ napsala Machalická.

„Podobně jako vytahovat se výstupy na velehory, i když tam dotyčného prakticky vynesli, jako jistého exprimátora, který také ze všeho šikovně vyklouzl a po soudech za něj chodí jiní. Numismatiků, kteří dokola generují své zisky, je pořád dost, navzdory tomu, že se všichni sejdeme na krchově a nic si s sebou vzít nemůžeme. Je ale fascinující, že tolik lidí tuhle prostou filozofii nebere na vědomí a pouštějí se do nových zlodějských eskapád,“ rozvedla svou myšlenku Machalická.

Nakonec připomněla ještě Romana Janouška, který v opilosti srazil svým vozem ženu, ale trest mu byl přerušen ze zdravotních důvodů.

A to už se František Lutonský neudržel.

„Prosím tě, Jano, nemohla bys napsat nějakej úplně mega hloupej text, kde spojíš Kellnera, Hamleta, Béma a Janouška?” položil si Lutonský řečnickou otázku, když text Jany Machalické dočetl.

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery poznamenal, že veřejně známé osobnosti musí snést kritiku, ale zdůraznil, že i kritika se dá napsat s jistým citem. Tento text podle Taberyho překročil všechny meze.  

„Myslím, že každá veřejná osoba musí snést kritiku i po smrti. Zároveň má i ta kritika mít nějaké parametry. I tvrdý názor lze formulovat slušně. Tohle je mimo skoro ve všech kategoriích,“ napsal Tabery.

K úmrtí Petra Kellnera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…