Eurokomisařka: Anexe Krymu je zločin. A pokud jde o to, co vykládá český prezident...

02.01.2015 11:10

V Rusku vládne autokracie blízká diktatuře. Ještě před několika lety to nebyla diktatura, ale nyní se moc soustřeďuje do rukou jedné osoby. Moskva obnovuje SSSR. V rozhovoru pro MF Dnes to uvedla bývalá ministryně zahraničí Lotyšska a eurokomisařka Sandra Kalniete.

Eurokomisařka: Anexe Krymu je zločin. A pokud jde o to, co vykládá český prezident...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Na otázku, zda jsou sankce proti Rusku dostatečnou zbraní, která odvrátí Moskvu od další agrese, eurokomisařka reagovala. „Evropská unie má 28 států a umíte si představit, jak težko se mezi nimi dohaduje jednotné stanovisko. Sankce jsou  proto úspěch a mají na Rusko viditelný vliv. A pokud nebude na východě Ukrajiny dodržováno příměří ze strany Ruskem podporovaných separatistů, nemůže být řeč o jejich změkčování. Jestliže se separatisté s podporou Moskvy pokusí území, která ovládají, rozšířit, musíme být připraveni sankce přitvrdit.”

O tom, proč Putin okupoval a připojil Krym, odmítla Kalniete spekulovat. Podle ní však tímto krokem porušil všechny dohody o uspořádání po druhé světové válce včetně dohod z Helsinek. „Je to zločin, zločin proti mezinárodnímu právu. A Putin je tím, kdo je za něj odpovědný,” odsoudila ruskou anexi Krymu.

Bez Ukrajiny však nemá podle eurokomisařky Putinova Euroasijská unie žádný smysl. „Každá země pak má právo rozhodnout, kam chce patřit a Ukrajinci ukázali, že jsou kvůli tomu, aby se jejich země vydala cestou k Evropě, ochotni umírat,” uvedla Kalniete. Připomněla pak, že Putin před lety prohlásil, že rozpad SSSR byla největší geopolitická katastrofa 20. století a všechny jeho kroky vedou k obnovení tohoto prostoru vlivu. „Je to zcela reálné ohrožení míru v Evropě i na celém světě,” uvedla.

K vyjádření českého prezidenta o tom, že Ukrajina je jen “chřipka” a Západ musí obnovit spojenectví s Ruskem Kalniete řekla: „… nechápu, že je něco takového schopen vyslovit prezident země, kterou tak postihly důsledky mnichovské dohody.”

Na otázku, jestli nevidí hrozbu v tom, že v Lotyšsku je třetina ruskojazyčného obyvatelstva, eurokomisařka řekla, že ruská populace žije v Lotyšku v „ruském informačním prostoru” ovládaném ruskou propagandou. Přesto je podle průzkumů polovina lotyšských Rusů patrioty a Lotyšsko považuje za svou vlast. „Máme u nás celou generaci evropských Rusů, kteří mají blíže k evropským hodnotám než k těm, které propaguje putinovská televize.” 





 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…