Evropě nehrozí násilná islamizace, spíše se jí podvolí, analyzuje mladý právník

08.08.2016 22:05

Migrační krize vypovídá spíše o Evropě než o migraci, píše na serveru Česká pozice Andrej Duhan. Podle něj levicově liberální paradigma, jehož pilíře tvoří politická korektnost, multikulturalismus a technokratismus, nutí Evropu jednat v rozporu s jejími zájmy.

Evropě nehrozí násilná islamizace, spíše se jí podvolí, analyzuje mladý právník
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Pokud má Evropa přetrvat, musejí toto paradigma podle Duhana Evropané zahrnout. „Evropě nehrozí násilná islamizace, ale spíše že se mu postupně podvolí,“ řekl.

Duhan si následně všímá složení migrantů, kteří v roce 2015 dorazili do Evropy. Jejich přesný počet podle něj nikdo nezná, ale odhaduje se, že jich bylo více než milion z Blízkého východu a Afriky. Zhruba 60 procent prý tvořili dospělí muži, 17 procent dospělé ženy a zbytek děti. Nevyvážený počet pohlaví pak podle průzkumů vede k nestabilitě a sociálním problémům. 

Duhan uvádí, že i přestože by měli být ti, kterým nebyl udělen azyl, vyhoštěni, praxe je odlišná. „Řada evropských zemí má s vyhošťováním potíže, a to v důsledku laxního postoje úřadů, obav ze skandalizace NGO nebo odmítání migrantů jejich domovskými státy. Většina evropských zemí neomezuje svobodu žadatelů o azyl, a proto nad nimi ztrácejí kontrolu – německým úřadům se ‚ztratily‘ desítky tisíc migrantů,“ podotýká. A zmiňuje nebezpečí radikalizace a terorismu. „Islámský terorismus a migrace jsou sice dva odlišné fenomény, ale jejich částečné propojení nelze ignorovat,“ řekl. 

„Realita vyvrátila i tvrzení, že hranice nelze uzavřít natolik, aby migranti nepřicházeli. Šlo spíše o politické přání a cíl. Nejprve totiž Maďarsko odklonilo migrační vlnu ze svého území, po čemž následovalo postupné uzavření balkánské cesty podpořené dohodou EU s Tureckem. Existuje-li tedy vůle a ochota hranice bránit, lze příchod imigrantů kontrolovat,“ zmínil Duhan. A ptá se, proč velká část evropských politických elit vývoj migrační krize nepředvídala a proč proti němu včas nezasáhla či proč jej dokonce podporovala.

„Migrační krize ukázala zásadní problém – odtrženost a nekompetentnost značné části evropských elit. Jejich podstatou je, že se liší od zbytku populace, přičemž nějaké se vytvoří v každé společnosti a politickém systému – jejich perspektiva bude vždy trochu odlišná,“ zmiňuje. Problémem evropských elit je totiž skutečnost, že přestaly být evropskými. 

Jejich odtrženost přesahuje materiální a hodnotovou odlišnost, je civilizační. „Pokud někdo nevěří ve specifičnost a jedinečnost národních kultur a evropské civilizace, jež tvoří jejich základ, nemá zájem tuto jedinečnost zachovávat. Pokud věří, že Evropu definují pouze texty ústavních listin, deklarace lidských práv a že společnost lze technokraticky řídit, pak může podlehnout iluzi, že lidé odlišné kulturní tradice a jiných zvyků se snadno přizpůsobí, aniž změní charakter společností, do kterých přišli,“ dodává. 

Namísto obhajoby zájmů vlastního společenství a ztotožnění se s evropskou civilizací však podle Duhana evropské elity nabízejí politickou korektnost, morální velikášství a politiku založenou na čistotě úmyslu, nikoliv na zvažování jejích dopadů. A to za cenu toho, že ignorují bezpečnostní, ekonomická a sociální rizika spojená s migrací, názor většiny, integrační problémy s dřívějšími imigranty či jejich potomky a vlastní a evropské předpisy. „A to jen proto, aby nepoškodily svůj obraz hrdinů humanity a vyhnuly se obvinění z xenofobie,“ sděluje s tím, že abstraktní lidství je pro ně důležitější než konkrétní společenství evropských národů. 

„Migrační krize zřejmě nejvíce odhalila krizi evropské identity. Ideologie multikulturalismu a antidiskriminace pronikla do evropského uvažování natolik, že Evropa není schopná se definovat jinak než ve vágních termínech otevřenosti a tolerance. Evropané často nedokážou říct, že jejich způsob života je lepší a že je třeba jej zachovat, z čehož vyplývá diskriminace,“ uzavřel Duhan se slovy, že Evropa musí zůstat Evropou, nikoliv že se má rozmělnit k nepoznání. 

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…