Evropo, dej už stopku těm americkým jestřábům, co chtějí ovládnout svět. Český publicista z Německa varuje

12.09.2014 10:50

Petr Schnur, historik a publicista dlouhodobě žijící v Německu, burcuje Evropu. Tanečky kolem satelitních snímků ruských vojáků na Ukrajině mají stejně jako pád malajsijského letadla za cíl otevřít Spojeným státům americkým cestu k uchování či prohloubení světové dominance. Evropa by se proto měla rychle zkonsolidovat a vystavit americkým jestřábům stopku.

Evropo, dej už stopku těm americkým jestřábům, co chtějí ovládnout svět. Český publicista z Německa varuje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Rusku se vlajka USA moc velké úctě netěší

V kauze sestřelení malajsijského dopravního letounu nad východní Ukrajinou šlo podle Schnura především o vyvolání šoku a z něj plynoucí atmosféry nejistoty a morálního tlaku. Ta prý kromě vyvedení povstalců z tempa a vytvoření psychologicko-politického prostoru pro následnou protiofenzivu Kyjeva měla za cíl takticky zdiskreditovat „barbarské Rusy“ a Vladimira Putina.

„Nyní se zdá, že stejný mustr manipulace vykazuje i údajná ruská intervence – včetně znaků orwellovštiny,“ všímá si publicista. „I kdyby všechno bylo tak, jak tvrdí transatlantičtí stratégové – skutečně si výtečně placení analytici ze slavných myšlenkových fabrik dotovaných miliony dolarů mysleli, že Rusko bude útrpně přihlížet `anšlusu` Ukrajiny k NATO?“ táže se Schnur ve svém článku publikovaném na serveru Prvnízprávy.cz.

NATO hledá alibi pro přesun jednotek 

Donbas je prý pro Západ skutečně strategicky důležitý, ale údajně poněkud jinak, než jak líčí euroamerická propaganda. Jeho odtržení od Ukrajiny a následné připojení k Rusku by prý dalo konečně Severoatlantické alianci do rukou pádné argumenty, kterými by mohla ospravedlnit další vlnu masivního přesunu jednotek Aliance k ruským hranicím a k Číně.

Celý text k přečtení ZDE

A neochota Kyjeva jednat a stupňování násilí má prý navíc za cíl postavit Rusko před dvojí alternativu. „Buď vojensky zasáhne a NATO bude mít, co chtělo, nebo se nechá i nadále vodit za nos a přihlížet etnickému vyčištění Donbaské pánve,“ míní Schnur.

USA a boj o zachování světové dominance

Celá tato anabáze podle publicisty hraje do karet USA, které se od devadesátých let snaží vybudovat, resp. zachovat dominantní pozici ve světě. „Přitom budiž tučně podtrženo: Na všech válkách a veškerém ničení se aktivně podílela EU. V zájmu světa i našeho kontinentu musí Evropa opět najít cestu k sobě samotné, k principu kooperace namísto konfrontace a dát probíhající instrumentalizaci EU i NATO ve prospěch amerických strategických cílů `červenou`,“ varuje Schnur.

Evropa se podle něj nachází na rozcestí a globální válka nehrozí jen na Ukrajině, ale i na Blízkém východě, konkrétně v Sýrii. „Může pomoci zastavit americké jestřáby a uchránit svět před zničením. Ale může se opět stát peklem, předsunutým bitevním polem, na kterém tahají figurky stratégové za oceánem,“ uzavírá Schnur. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…