Evropská unie si prošla krizí, ale příští rok může být prý ještě mnohem horší

24.12.2015 6:26

Komentátor Paul Taylor se nechal slyšet, že pro Evropskou unii šlo o pekelný rok. „A pokud Britové odhlasují opuštění evropského bloku, ten příští může být ještě horší,“ uvedl. Jeho slova přinesl server Britské listy.

Evropská unie si prošla krizí, ale příští rok může být prý ještě mnohem horší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Podle Taylora neprošel nikdy od roku 1989, kdy padla Berlínská zeď a ve východní Evropě se zhroutil komunismus, geopolitický kaleidoskop kontinentu tak masivními změnami. „Jenže na rozdíl od tohoto roku radostných otřesů, který otevřel cestu k evropské integraci, krize roku 2015 hrozila Unii roztrhat a zanechat ji za sebou otřesenou, pohmožděnou, sklíčenou a pokrytou novými bariérami,“ podotýká Taylor. 

„Letošní politické a ekonomické šoky kvůli přílivu migrantů, řeckému dluhu, islamistickému násilí a ruským vojenským akcím však na mnoha místech vedly k návratu hraničních kontrol, vzestupu populistických antievropských sil a rekriminacím mezi vládami EU,“ uvádí vzápětí. 

Následně poukázal i na slova Jeana-Claudea Junckera, který označil svou exekutivu za „Komisi poslední šance“ a zvolil šibeniční humor: „Krize, které tu jsou s námi, zůstanou – a přijdou další.“

„Jeho ponurý tón představuje konfrontaci s realitou pro přístup ‚My to dokážeme‘, který se snažila uplatňovat lídryně Evropy, německá kancléřka Angela Merkelová,“ říká Taylor a všímá si, jak malé podpory se Merkelová dočkala od partnerů EU ve věci sdílení migračního břemene. „Většina trvala na prioritě uzavření vnějších hranic před vítáním více než jen několika uprchlíků,“ sděluje s tím, že to je částečně vyvoláno latentním resentimentem vůči německé dominanci v EU a odvetou za váhání sdílet větší finanční rizika v eurozóně.

  • Původní text ZDE

„Jedním z problémů, který se zřejmě napřesrok ještě zhorší, představuje fakt, že hlavní lídři jsou natolik slabí a zaměstnaní domácími výzvami, že nedokážou podniknout nezbytnou kolektivní akci. Politické přežití kancléřky závisí na schopnosti snížit počet uprchlíků a ukázat, že má migraci pod kontrolou. Bez ní by Evropu čekaly ještě větší zmatky a potíže,“ uzavírá Taylor a varuje především před úvahami Británie opustit eurozónu. „Brexit by posílil požadavky na referenda všude, od Polska po Dánsko, na okraji jednání mezi Londýnem a Bruselem o podmínkách britského odchodu a budoucích vztazích,“ zakončil Taylor. Zároveň však poznamenal, že pokud Británie zůstane v EU za vylepšených podmínek, obávají se někteří politické nákazy, kdy by další národní lídři učinili z Bruselu rukojmí svých domácích cílů.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…