Evropské hodnoty přináší reportáž z akce Mýty o Rusku. Koller, Petránek a další zapláčou

07.04.2016 21:07

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Adam Čech se zúčastnil odborného semináře s názvem Mýty o Rusku. Ten pořádal Institut slovanských strategických studií (ISSTRAS), který je podle serveru Neovlivní.cz jedním ze šiřitelů kremelské propagandy. A tohle si z diskuse odnesl.

Evropské hodnoty přináší reportáž z akce Mýty o Rusku. Koller, Petránek a další zapláčou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborný seminář Mýty o Rusku na půdě poslanecké sněmovny. Co je pravda o Rusku, a co lež?

Vystupující se podle Čecha dopustili mnoha kontroverzních výroků a dezinformací, což je však klasický modus operandi ISSTRAS, který obvinil Velkou Británii a USA z migrační krize a spolupráce s Islámským státem. Čech zmiňuje i časopis Artěk, který šíří dezinformace o ukrajinské krizi.

A právě Artěk a ISSTRAS pod záštitou SPD Tomia Okamury uspořádali seminář Mýty o Rusku, na kterém vystoupili Andor Šándor, Vladimír Prorok či Martin Koller a bývalí spolupracovníci StB Oskar Krejčí a Zdeněk Zbořil. Také „poměrně kontroverzní komentátor Jan Petránek“.

Na úvod se pustil Okamura do kritiky všeho západního s tím, že veškeré vnímání minulosti je zkreslené západní propagandou. „Postěžoval si na údajné černobílé vidění světa, kde Spojené státy mají mít pověst hodného mírotvorce. Kontroval přitom mimo jiné tvrzením, že USA v rámci boje proti komunismu podporovaly Augusta Pinocheta a skrze své finančníky, jako byl Henry Ford, dokonce i Adolfa Hitlera.“

Vystoupení Zdeňka Zbořila komentuje Čech jen velmi stručně s tím, že Zbořil řekl, že je „na Západě Rusko prezentováno jako nepřítel, který může ve světě za vše špatné“, což jsou argumenty, kterými se zaštiťuje šíření základen NATO blíž k Rusku, což je podle něj „příprava na novou operaci Barbarossa“.

Největší prostor v Čechově reportáži však dostal Andor Šándor, který působil jako takový obhájce západního postupu. Uvedl totiž, že sice nefandí ruské zahraniční politice, ale rozhodně podle něj Rusko nepředstavuje závažnou vojenskou hrozbu, kterou je oblast Kavkazu. Rusko podle něj v Sýrii selhalo. Mainstreamová média však podle něj těžko šíří propagandu, za což však sklidil kritiku z publika.

Jako fanoušek Ruska se však projevil Martin Koller. „Myslí si, že Rusko má právo prosazovat zájmy země a jejích občanů. To má být přirozené a činí to tak všechny ostatní velmoci až na Evropskou unii. Ta podle Kollera funguje jako nástroj Spojených států k rozpoutání války s Ruskem,“ píše Čech s tím, že podle Kollera nemá Rusko zájem rozpoutat válku v Evropě. Ruské výpady do sousedních zemí pak označil za „jakési zastávání se slabších proti agresorům“ a uvedl příklady ruské intervence v Gruzii, na Krymu a současné boje Arménů „proti údajně třikrát silnějším Ázerbájdžáncům podporovaným Tureckem“.

Podle Jana Petránka je Rusko zahnané do defenzivy, ale přitom se jen snaží udržet současný běh věcí a brání vypuknutí třetí světové války. „Projevem tlaku na Rusko podle něj měl být převrat v Ukrajině, který prý zosnovala Severoatlantická aliance, a údajně plánované stavby základen FBI a NATO, jež by mohly ohrozit zde umístěnou ruskou černomořskou flotilu.“

Podle Oskara Krejčího, posledního řečníka, je současná kauza Panama Papers a mediální spojení s prezidentem Putinem jen snaha Západu ještě více zdiskreditovat ruského prezidenta. Rusko je přitom mnohem demokratičtějším prostorem než Západ jako takový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…