Exsoudkyně a senátorka radí lidem, kteří trpí kvůli Klausovi

07.10.2013 9:12

Podle bývalé soudkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové by poškození klienti H-Systemu měli bojovat dál a nevzdávat se. Deník Právo píše, že Wagnerová také podporuje jejich požadavek na odškodnění za průtahy v soudním řízení.

Exsoudkyně a senátorka radí lidem, kteří trpí kvůli Klausovi
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová

Minulý týden Nejvyšší soud potvrdil platnost amnestie pro tři manažery podvodné firmy H-System. Její okradení klienti tak přišli o nárok na náhradu škody. Deník Právo uvádí, že bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová radí obětem podat ústavní stížnost a případně se i obrátit i na mezinárodní soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Tři manažeři přestali být nadále stíháni díky lednové amnestii bývalého prezidenta Václava Klause. „Bylo by dobré podat ústavní stížnost proti rozhodnutí soudů o zastavení trestního stíhání, což byl ve vztahu k amnestii aplikační akt,“ navrhla Wagnerová. Oním rozhodnutím prý bylo poškozeno jejich právo na spravedlivý proces.

Právo uvádí, že pokud by Ústavní soud této stížnosti vyhověl, mohli by klienti H-Systemu žádat náhradu škody od státu. Jen případný neúspěch by mohl vyústit ke stížnost u Evrpského soudu pro lidská práva. Štrasburský soud je podle soudkyně až poslední možnost. Nejprve radí klientům skutečně vyčerpat všechny možnosti, které jim dává náš právní systém.

Zhruba 400 bývalých klientů nyní také žádá o odškodnění za soudní průtahy, které nakonec vedly i k zastavení stíhání pachatelů podvodu. Podle Wagnerové prý o nároku na toto odškodnění není vůbec pochyb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…