FOTO Václav Havel promlouvá k lidu na této akci. Podívejte se

04.08.2016 5:25

REPORTÁŽ K nedožitým osmdesátinám Václava Havla byla v bývalém protiatomovém krytu v Brně pod Špilberkem otevřena výstava Václav Havel – Politika a svědomí, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů ČR ve spolupráci s Českými centry a Knihovnou Václava Havla.

FOTO Václav Havel promlouvá k lidu na této akci. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Prostory krytu v současnosti slouží jako historická expozice a výstava o Václavu Havlovi nyní zaujímá jen jejich menší část. Kryt byl původně ve správě ministerstva obrany, pak přešel do majetku města Brna a to jej nedávno dalo k dispozici historickým nadšencům, kteří jej proměnili v originální expozici.


Foto: David Daniel

Na vernisáži výstavy připomněl jak prezidenta Václava Havla, tak i původní určení a vlastníka krytu exministr obrany a bývalý prezidentův kancléř Luboš Dobrovský. Právě on v devadesátých letech funkcí ministra přispěl k tomu, že se tajný kryt pod Špilberkem stal majetkem města Brna. „Václav Havel celý svůj život zasvětil rozvoji společnosti ve snaze učinit tuto společnost lepší a demokratičtější a její příslušníky svobodnější, myslím, že se mu to povedlo, my si toho málo všímáme,“ řekl v Brně Luboš Dobrovský, který k prostoru krytu poznamenal, že bude připomínat jednak nesnesitelnost války, a zároveň takovými výstavami lidi povede, aby si nové situace byli dobře vědomi.


Foto: David Daniel

Podle kurátora výstavy Jana Hrona z Ústavu pro studium totalitních režimů Václava Havla často považujeme za neškodnou součást minulosti, výstava má proto upozornit na to, že Havlovy texty a myšlenky dráždí i dnes a mohou dokonce pro leckoho představovat politicky výbušný materiál. Kromě fotografií a připomínek Havlova života, jeho politické dráhy nebo projevů autoři výstavy tak do expozice zařadili i současné a politicky aktuální fotografie a dali do souvislosti se staršími myšlenkami prvního polistopadového prezidenta. Například pod fotografií nedávné protiislámské demonstrace se tak objevuje text z 28. srpna 1990 z konference v Oslu: „Kolektivní nenávist zbavuje lidi samoty, opuštěnosti, pocitu slabosti, bezmoci a přehlížitelnosti, čímž samozřejmě pomáhá čelit jejich komplexu nedocenění a neúspěchu. ... Říct, že za všechno neštěstí světa, a především za zoufalství každé ukřivděné duše mohou Němci, Arabové, černoši, Vietnamci, Maďaři, Češi, cikáni či Židé, je tak jednoduché a srozumitelné!"


Foto: David Daniel

Výstava v protileteckém krytu 10-Z v Brně, který byl původně vybaven jako velitelství štábu při atomovém napadení, potrvá do 18. září 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…