Fiala: Česko ohrožují nová nebezpečí. Nemůžeme si už dovolit nejasnou zahraniční politiku

11.04.2015 20:20

Stát velikosti České republiky si podle předsedy ODS Petra Fialy nemůže v současném nebezpečném světě dovolit nejasnou zahraniční politiku. Česko ohrožují nová nebezpečí, jako je třeba konflikt na východě Ukrajiny nebo radikální islám, tvrdí Fiala.

Fiala: Česko ohrožují nová nebezpečí. Nemůžeme si už dovolit nejasnou zahraniční politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Za této situace musí být zahraniční politika kompetentní a opírat se o euroatlantické spojenectví, které nesmí být zpochybňováno, a to bohužel současná česká zahraniční politika není, řekl dnes Fiala ČTK po ideové konferenci ODS v Praze. Zúčastnilo se jí zhruba 150 lidí.

Hrozby jsou prý bezprostřední

"Máme politiku nejasnou, která znejišťuje naše partnery. Máme politiku nekoordinovanou, přestože pan premiér Sobotka při nástupu do vlády prohlásil, že bude koordinovat zahraniční politiku. Vidíme tak různá prohlášení nejenom prezidenta republiky, ale i jednotlivých ministrů, nejednoznačné postoje k ukrajinské krizi a dalším otázkám," uvedl předseda opoziční ODS.

V Česku se podle něj dlouho nevedla důkladná debata o zahraniční politice. To si ale prý Češi mohli dovolit v časech bezstarostnosti. Teď ty časy skončily, myslí si Fiala. Spojenci v NATO podle něj v současnosti řeší aktuální problém na Východě, ukrajinskou krizi, postoj Ruska a jeho porušení mezinárodního řádu. "S tím si musíme nějak poradit v zájmu naší bezpečnosti společně. To, co předvádí současní představitelé České republiky, takovému začlenění ČR do řešení nenapomáhají," řekl.

Hrozby jsou prý bezprostřední. Češi si podle Fialy musejí uvědomit, že se východoukrajinský konflikt odehrává velice blízko a může mít globální rozsah. Významně ČR podle Fialy ohrožuje také situace na Blízkém východě a v severní Africe, růst radikálního islámu a jeho mimořádná agresivita, která se projevuje v organizaci Islámský stát. Tato hrozba má podle něj i vnitřní dimenzi, protože radikální islám má silné zastoupení v některých komunitách EU. "My jsme propojeni schengenským prostorem otevřenými hranicemi a i zevnitř Evropské unie nás radikální islám ohrožuje," podotkl. Stát by měl podle něj více investovat do obrany země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…