Filmový svaz udělil cenu zemanovci Velebovi. Jmenuje se "Zlatý citron"

17.01.2016 10:59

Nejhodnotnější počiny v oblasti audiovizuální tvorby odměnil dnes Český filmový a televizní svaz FITES výročními cenami. Za přínos české a světové kinematografii udělil Cenu Vladislava Vančury režiséru Vojtěchu Jasnému, jehož díla z 60. let Procesí k panence, Až přijde kocour či Všichni dobří rodáci patří mezi nejvýznamnější v české kinematografii.

Filmový svaz udělil cenu zemanovci Velebovi. Jmenuje se "Zlatý citron"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba a prezident Miloš Zeman

Devadesátiletý filmař převzal loni v listopadu Zlatou medaili Akademie múzických umění - před 70 lety byl jedním z jejích prvních studentů v oborech kamera a režie. Dnešního ceremoniálu v Kulturním domě Plzeňka v Berouně se však kvůli zdravotnímu stavu nezúčastnil; křišťálovou plastiku za něj převzal producent Aleš Hudský. Vančurovou cenou byli od poloviny 90. let vyznamenáni například Jiří Menzel, Věra Chytilová, František Vláčil, Jan Špáta, Jiří Hubač, Arnošt Lustig, Miroslav Ondříček, Drahomíra Vihanová, Zdeněk Svěrák či Miloš Forman.

Mimořádné ocenění udělila porota v čele s Vladimírem Justem ukrajinskému režisérovi Olegu Sencovovi

Další prestižní ocenění nesoucí jméno exprezidenta Václava Havla udělující se za přínos občanské společnosti převzal z rukou jeho bratra Ivana moderátor publicistického pořadu Hyde Park Civilizace Daniel Stach. Cenu Josefa Škvoreckého za adaptaci literárního díla obdržel za odvahu, fantazii, vtip a invenci scenárista a režisér Petr Zelenka. Knihou historika Jana Tesaře Mnichovský komplex se volně inspiroval pro scénář snímku Ztraceni v Mnichově.

Zelenka ale svůj snímek nepovažuje za adaptaci Tesařovy knihy. "Ta by měla vypadat jinak, tohle je klasická inspirace. Před lety jsem autorovi napsal dopis, že tak hodlám učinit. Setkali jsme se i osobně, určitě jsem to nedělal za jeho zády," řekl Zelenka ČTK. Šlo mu o to, aby se nedopustil nějakého zkreslení jeho tezí. "Což se může snadno stát, když knihu o 120 stránkách zredukujete do sedmiminutové scény," dodal.

Mimořádné ocenění udělila porota v čele s Vladimírem Justem ukrajinskému režisérovi Olegu Sencovovi, nespravedlivě odsouzenému na 20 let za údajnou teroristickou činnost, ve skutečnosti pak za kritiku ruské okupace Krymu. Soud vyvolal mezinárodní protesty, k jeho propuštění vyzvala Evropská unie, Spojené státy i české ministerstvo zahraniční a Česká filmová a televizní akademie a FITES, který ho dnes podpořil otevřeným dopisem.

Ceny poroty patří režiséru Vojtěchu Kissovi za animovanou grotesku Anatomie pavouka

Zcela zvláštní ocenění - Zlatý citrón udělili porotci senátoru Janu Velebovi "za opakované, politicky motivované vyhrožování České televizi". Tuto anticenu poprvé dostal Václav Klaus, předloni tvůrci seriálu Sanitka II jakožto symbolu profesního úpadku dramatické tvorby televize veřejné služby a pak Poslanecká sněmovna Parlamentu za neprůhledný systém volby mediálních rad.

Výroční ceny Trilobit Beroun získali režisér a spoluscenárista filmu Schmitke Stěpán Altrichter, režisér Petr Václav za dokument Zpověď zapomenutého a Kryštof a Matěj Hádkovi za psychologicky prokreslené portréty dvou bratrů v režii Jana Prušinovského ve filmu Kobry a užovky.

Ceny poroty patří režiséru Vojtěchu Kissovi za animovanou grotesku Anatomie pavouka, režiséru a kameramanovi Miroslavu Jankovi za dokument Evangelium podle Brabence a režiséru Martinu Vadasovi za dokument Nízká Vysoká hra.

Ceny udělil FITES podevětadvacáté. Porotci vybírali ze 109 titulů - hraných, dokumentárních, animovaných, zpravodajských či publicistických. Dalších 26 hodnotili členové dětské poroty - ocenili Radka Berana za loutkový snímek Malý Pán.

Režiséra cena potěšila. Už proto, že mnohokrát slyšel, že jeho film pro "malé" není. "Ale na projekcích jsem viděl vždycky pozitivní reakce," řekl ČTK. Malý Pán podle něj projel řadu festivalů a byl i oceněn. I proto připravuje pokračování.

Ceremoniál, který moderoval Jan Kraus, odvysílala Česká televize na programu ČT art.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…