Finanční správa dodává úplně jiná čísla než statistici. A Babišovi úředníci vám teď vysvětlí proč

27.02.2017 18:33

Údaje o nárůstu a výši tržeb restaurací a hotelů, které zveřejňuje finanční správa a Český statistický úřad, nelze porovnávat. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí, který dnes projednala vláda. Materiál má ČTK k dispozici.

Finanční správa dodává úplně jiná čísla než statistici. A Babišovi úředníci vám teď vysvětlí proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Podle něj o vysvětlení požádal ministerstvo financí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) 13. února.

Ministerstvo financí v polovině ledna uvedlo, že podle výpočtů finanční správy evidované tržby za prosinec dosáhly zhruba 20 miliard Kč, zatímco před rokem to bylo deset miliard korun. Tržby tak podle výpočtů správy stouply o 100 procent. Výpočet správa udělala na vzorku údajů čtyř procent daňových poplatníků.

Český statistický úřad pak publikoval údaje o tržbách v ubytování, stravování a pohostinství za prosinec 2016, a to 8. února. V běžných cenách meziročně vzrostly o 15,7 procenta, ve stálých cenách o 7,6 procenta. V samotném pohostinství a stravování se tržby v běžných cenách zvýšily o 18,3 procenta, ve stálých cenách o 8,2 procenta. ČSÚ následně 9. února v tiskové zprávě uvedl, že ze statistik úřadu nelze určit vliv zavedení EET.

Srovnávání výstupů finanční správy s daty o vývoji měsíčních tržeb ČSÚ je podle vládního materiálu velmi obtížné, neboť oba postupy se metodicky liší. Rozdíly vyplývají z vymezení celkového souboru podniků zahrnutých do výpočtu nebo i z obsahového vymezení ukazatelů. „V datech ČSÚ jsou také zahrnuty výrobky a služby, které EET nepodléhají. V datech finanční správy získaných z EET naopak nejsou zahrnuty bezhotovostní převody. Z výše uvedených důvodů stojí publikovaná data ČSÚ a FS ČR vedle sebe, a nelze je tedy vzájemně porovnávat,“ uvádí materiál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…