Firma dostává od města zakázky, pro primátora má tisknout zadarmo předvolební noviny

08.07.2014 9:47

AKTUALIZOVÁNO Hradecký primátor Zdeněk Fink, zvolený v komunálních volbách 2010 za HDK, má údajně předvolební materiály zcela zdarma. Volební bulletiny pro něho tiskne firma Garamon, která pro Hradec Králové zařizuje i další materiály. Primátor však za své volební noviny platit nemusí, to alespoň naší redakci uvedl jeden z místních politiků ODS.

Firma dostává od města zakázky, pro primátora má tisknout zadarmo předvolební noviny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Na snímku vlevo bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Redakci se do rukou dostaly volební noviny Hradeckého demokratického klubu. Tyto noviny vydává stejná společnost, která pro Hradec Králové tiskne veřejné materiály. Údajně zdarma, respektive za veřejné zakázky ve městě, tvrdí náš zdroj.

Společnost Garamon vyhrála veřejnou zakázku malého rozsahu na tisk materiálů města, od roku 2004 pak pro město tiskne radniční noviny. Jako vydavatel figuruje také ve výše zmíněných novinách HDK. Do redakce přišlo oznámení o tom, že noviny dostává primátor Fink právě za veřejné zakázky.

Redakce se pokoušela od společnosti Garamon zjistit detaily spolupráce. Ta však na dotazy víc jak týden nereagovala na žádném z dostupných kontaktů. Sdílnější byla tisková mluvčí města: „Firma Garamon pro město na základě výběrových řízení zajišťuje tisk materiálů města (zakázka malého rozsahu, schváleno radou města 13.5.2014) a od roku 2004 i tisk informačního zpravodaje statutárního města Hradec Králové RADNICE včetně distribuce (rovněž schváleno radou města dne 2.11.2004). Předvolební materiály, o nichž se níže zmiňujete, nejsou předmětem plnění ani jedné ze zmíněných zakázek,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz

Politik, který si nepřeje být jmenován, redakci prozradil: „Ano, dle mého se jasně jedná o předvolební materiály a ano, s takovým typem placení předvolební kampaně jsem se již setkal. Firma například pomůže kandidátovi zpět do vedení města a po dobu jeho působení má zajištěnou práci…“

 Primátor Fink, mezi Hradečáky známý svým bojem za odkup společnosti vlastnící parkovací automaty, se do komunální politiky dostal již v roce 1998 a i letos chce mandát obhajovat. Primátorem se stal po těžkých jednáních, která trvala zhruba sedmdesát dní. Názory kolegů na jeho osobu se liší. Odpůrci ho považují za prospěcháře, který reálně městu nepřispěje ničím pozitivním. Jeho blízcí ho chválí zejména za přátelskou povahu.

Po vydání článku se společnost Garamon vyjádřila ústy provozního ředitele Františka Luhačkého: "Leták HDK, který se Vám dostal do rukou je volební materiál, vytištěný na objednávku Klubu přátel HDK v nákladu 48 000 ks. Cenu Vám bez souhlasu zákazníka sdělit nemohu."

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…