Fištejn, Šafr a další novináři založili spolek proti manipulaci. Chtějí hlídat cenzuru v médiích

20.11.2014 13:46

V těchto dnech založila pětice novinářů sdružení Free Czech Media, které chce bojovat proti údajnému omezování svobody českých médií. Jeho zakladateli jsou dlouholetý šéfredaktor několika českých deníků Pavel Šafr, vysokoškolský učitel a bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause Tomáš Klvaňa, dlouholetý komentátor Jan Jandourek, televizní a rozhlasová novinářka, bývalá šéfka Radiožurnálu Barbora Tachecí a Jefim Fištejn, dlouholetý komentátor Svobodné Evropy a dalších médií.

Fištejn, Šafr a další novináři založili spolek proti manipulaci. Chtějí hlídat cenzuru v médiích
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

O založení Free Czech Media informoval web Mediaguru.cz. „Naším cílem je sledovat případy mocenské manipulace, skryté cenzury a zřejmé autocenzury, které se množí v klíčových českých médiích,“ řekl na ustavující schůzi hnutí nově zvolený předseda sdružení Pavel Šafr.

Nová organizace novinářů má právní formu „zapsaný spolek“. K jeho založení se Šafr vyjádřil i na svém Facebooku. Odůvodňuje ho mimo jiné i tvrzením, že útoky na svobodnou žurnalistiku v poslední době byly více skryté než veřejné. „Manipulace a zamlčování podstatných skutečností jsou však na denním pořádku,“ napsal s tím, že veřejná kontrola výkonu moci je na nejhorším stupni od listopadu 1989. „Většina novinářů mi ještě před rokem tvrdila, že je tu všechno v pořádku. Dnes je už skoro vymalováno. Proto je třeba začít pracovat,“ dodal na svém facebookovém profilu Šafr.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…