Gabal zveřejnil tvrdý recept, jak zvýšit tlak na Rusko

26.01.2015 16:25

Poslanec a sociolog Ivan Gabal (za KDU-ČSL) přišel s návrhem, jak zvýšit tlak na Rusko. Míní, že by bylo vhodné snížit počet ruských diplomatů v Praze na polovinu, a to prý i za cenu odvolání českého velvyslance a snížení úrovně naší mise v Moskvě. "Nemůžu se nečinně dívat na zabíjení civilistů v syrském stylu na Ukrajině,“ uvedl člen bezpečnostního a branného výboru sněmovny.

Gabal zveřejnil tvrdý recept, jak zvýšit tlak na Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Gabal

Situace na východě země Ukrajiny v posledních dnech eskalovala, proruští separatisté odmítli uznávat příměří a oznámili obnovení bojů. Prohlášení střídá prohlášení a dění na východu země si kromě ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a členů vlády stále více všímají i poslanci. Respektive se k němu také vyjadřují, naposledy místopředseda výboru pro obranu Ivan Gabal.

"Nevím, zda nesnížit počet ruských diplomatů v Praze na polovinu i za cenu snížení na polovinu našich diplomatů v Rusku, byť za cenu odvolání velvyslance a snížení úrovně naší mise v Moskvě,“ napsal poslanec v prohlášení na sociální síti Facebook.

Podle něj také máme možnost tlačit na přitvrzení sankcí, každopádně ale nemůžeme pouze přihlížet současné eskalaci konfliktu a nic neudělat. "Nemůžu se nečinně dívat na zabíjení civilistů v syrském stylu na Ukrajině,“ píše Gabal a dodává: "Rusko zneužívá problémů s IS svou brutální agresí a to je chucpe. Válku máme za dveřmi, Rusko směřuje k otevřenému zatažení Evropy do války. Rusko je odpovědné za chování separatistů, musí tu odpovědnost pocítit,“ uvedl sociolog Gabala.

  • Celý text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…