Generál Pavel: Proti Islámskému státu se spojme i s Ruskem

16.11.2015 9:31

Předseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel vyzývá ke spojení se proti Islámskému státu, a to i s Ruskem. V případě, že Francie požádá spojence o pomoc, dostane ji. Tak se vyjádřil první voják Severoatlantické aliance po sérii teroristických útoků v pátek v Paříži. Rozhovor s ním přinesly dnešní Hospodářské noviny.

Generál Pavel: Proti Islámskému státu se spojme i s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Jak Pavel uvedl, výjimečný stav ve Francii je vnitřní záležitostí země, na Alianci to nemá přímou vazbu. „Určitě se ale posílí sdílení zpravodajských informací na všech úrovních – jak civilních, tak vojenských,“ uvedl. Ve Francii je vyhlášen výjimečný stav především z důvodů umožnění uzávěr na komunikacích, domovních prohlídek, uzavření hranic či řady dalších bezpečnostních kroků.

V centrále NATO jsou podle něj nyní všichni v pohotovosti a analyzují informace ze všech dostupných zdrojů. Podle generála Pavla bychom nyní měli vyjádřit jednotu a solidaritu proti příčinám pátečního teroru v Paříži. „Jde o kroky, které se týkají vnitřní i vnější bezpečnosti aliance: v tomto případě jednotného postupu vůči syrskému konfliktu, urovnání krize na Blízkém východě, a tudíž i eliminaci Islámského státu,“ řekl s tím, že je nutné hledat konstruktivní cesty.

Zároveň také varoval před radikálními názory kvůli přistěhovalecké vlně. „Evropa má ale dostatečně dlouhou kulturní a politickou tradici, aby se s touto hrozbou vyrovnala a možný růst vlivu extremismu utlumila,“ sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…