Generál Pavel ve slovenských novinách: Pro Zemanova tvrzení o organizované vlně migrantů nejsou důkazy. Měli bychom se bát spíše Ruska, to porušuje dohody

20.01.2016 20:33

Generál Petr Pavel, bývalý náčelník českého generálního štábu, je dnes šéfem vojenského výboru Severoatlantické aliance. Na základě informací od analytiků nepřímo zkritizoval na serveru DennikuN.sk prezidenta Miloše Zemana. Informace totiž nijak nenaznačují, že by byla uprchlická krize organizovanou invazí, jak tvrdí naše hlava státu. Pokud někdo budí obavy, je to prý spíše Rusko.

Generál Pavel ve slovenských novinách: Pro Zemanova tvrzení o organizované vlně migrantů nejsou důkazy. Měli bychom se bát spíše Ruska, to porušuje dohody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Poslední summit NATO ve Walesu definoval dvě základní hrozby. Jednou je jaderná velmoc Rusko s početnou armádou, která porušuje mezinárodní dohody. Nelze jí tedy zcela věřit. Druhou hrozbu představuje islámský terorismus, jehož důsledkem je i uprchlická krize.  

„Závisí to právě na úhlu pohledu. Pokud se díváme na to, která z těch hrozeb je závažnější, pak stát, který vlastní mimořádný vojenský arzenál včetně jaderných zbraní a neostýchá se porušit mezinárodní dohody, je nepochybně rizikem číslo jedna. Když však mluvíme o tom, která hrozba je naléhavější, tak problém kolem uprchlíků nás momentálně pálí víc,“ upozornil Pavel. Hrozba Ruska je jen hrozbou v pozadí, která se může, ale také nemusí naplnit. Islámští teroristé už aktivně útočí.

Pavel ale odmítl teze některých českých politiků, že je uprchlická krize v podstatě organizovanou invazí. V rozhovoru pro Český rozhlas to poznamenal například prezident Miloš Zeman. Za organizováním uprchlíků prý podle prezidenta může stát Muslimské bratrstvo. Pavel však kontroval, že analytici o ničem podobném nehovoří.

„Obávám se, že tvrzení, že uprchlická krize je někým jednotně koordinovaná, nemá velmi oporu ve zpravodajských analýzách dostupných všem členským státům NATO. Já bych těžko mohl takovou spekulaci podpořit,“ konstatoval dále.

Uprchlická krize by podle jeho názoru mohla být mírnější, kdyby se některé evropské státy nechovaly tak vstřícně, ale to ještě neznamená, že jde o organizovaný proces. Vlna uprchlíků by byla nižší, pokud by navíc EU lépe střežila své hranice a přísun uprchlíků usměrňovala. To vše je pravda. Ale organizování uprchlické vlny z jednoho centra nelze potvrdit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …