Generál Šándor: Ruští agenti by takové chyby neudělali. Ti z Vrbětic od něčeho odváděli pozornost. A dobře

25.04.2021 9:30

Bezpečnostní analytik Andor Šándor znovu promluvil ke kauze Vrbětice. V prvé řadě kroutil hlavou nad tím, proč by Rusové řešili problémy se zbraněmi s Vrběticemi „takhle blbě“. Dva ruští agenti GRU se podle Šándora chovali „jako idioti“ a pravděpodobně od něčeho odváděli pozornost. A podle Šándora to dělali dobře. Poté pozvedl obočí nad chováním prezidenta Miloše Zemana a doporučoval vybudování evropské bezpečnosti na základech, s nimiž se smíří Rusko, Polsko, Pobaltí i další země.

Generál Šándor: Ruští agenti by takové chyby neudělali. Ti z Vrbětic od něčeho odváděli pozornost. A dobře
Foto: Repro XTV
Popisek: Bezpečnostní expert, generál v záloze Andor Šándor

V rozhovoru pro server Kupředu do minulosti Andor Šándor popsal, jaké pochybnosti v něm vyvolávají známé informace z Vrbětic. Nepochybuje prý, že se příběh z Vrbětic opravdu stal, jen se mu zdá, že tento příběh obsahuje několik problematických míst.

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí
„O té účasti těch důstojníků GRU mám jenom jednu pochybnost v tom, že nechápu, že lidé, kteří sem přijedou s cílem čemusi zabránit, se zároveň kompromitují fotografiemi na Facebooku,“ konstatoval Šándor. „Vytváří to ve mně pocit, že něco kryjí nebo odvádí podezření od něčeho. A pokud přijmu oficiální verzi, tak jsem přesvědčen, že ti lidé, kteří to spáchali, tu museli mít pomocníky z české strany,“ konstatoval Šándor

Upozornil, že každý vývoz munice a zbraní musí projít poměrně náročným kolečkem, než se k tomu vyjádří ministerstvo průmyslu, ministerstvo zahraničí, policie a další složky, takže pokud Rusové věděli, že ty a ty zbraně mají někam zamířit, tak jim to musel někdo říct.

A pokud už jim to někdo řekl, museli Rusové najít způsob, jak se dostat do muničního skladu ve Vrběticích, a navíc museli najít způsob, jak tam propašovat výbušniny, které vyhodily do vzduchu příslušnou várku zbraní.

„Ale můj hlavní problém je, proč by toto Rusové dělali takhle blbě?“ kroutil hlavou Šándor s tím, že ruská strana má kontakty, jak Česku naznačit, že se ve Vrběticích může dít něco nekalého a že by tamní munice mohla končit tam, kde končit nemá. „Takže se to dalo zastavit jiným způsobem,“ pravil Šándor.

Poté se podivoval nad tím, jak se v celé kauze chová prezident Miloš Zeman, který prozatím mlčí a pravděpodobně se snaží vytvořit si nějaký svůj obraz o tom, co se děje. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom říká, že prezident Zeman podporuje ostré kroky vlády proti Ruské federaci; podpořil tedy vyhoštění osmnácti ruských diplomatů – špionů z Česka.

Dva ruští agenti z Vrbětic se podle Šándora chovali jako idioti. „Na mě to působí dojmem, že odváděli od něčeho pozornost a celkem dobře,“ konstatoval bezpečnostní analytik s tím, že představa, že existují dva putovní agenti GRU, kteří se procházejí po Evropě a kdeco zkazí, se mu nezdá jako příliš reálná. Členy jednotky 29155 sice nezná a nesetkal se s nimi, ale potkal se prý s jinými ruskými agenty a ty považuje za schopné, a ti by podle něj takovéto chyby nedělali.

Podobné chyby totiž škodí v prvé řadě Rusku. Podle Šándora je přitom v Evropě třeba hledat nějakou vyváženou pozici, se kterou se spokojí Rusko, Pobaltí, Polsko i další země, protože jen tak bude na starém kontinentu klid. V opačném případě se budou přibližovat vojska více stran k sobě a pak vždy hrozí, že nastane nějaký průšvih. 

Západ by se měl zamyslet nad tím, proč se Rusové bojí, proč mají pocit, že je jejich bezpečnost ohrožena.

„Nemůžeme to odbýt tím, že Rusové vždy potřebují nějakého nepřítele. To jsou přece hlouposti,“ konstatoval Šándor. „Já se prostě obávám, že tady je pořád našlápnuto k tomu konfliktu,“ varoval analytik s tím, že aby ke konfliktu nedošlo, je třeba komunikovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…