Generál Šedivý má jasno: Turecko to přehnalo, Rusové se zatvrdí

25.11.2015 22:40

Bývalý náčelník Generálního štábu AČR, generál v záloze Jiří Šedivý se vyjádřil k sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou. Turečtí novináři mají jasno: Rusové byli nad naším územím, hlásí. Podle Šedivého ale byla turecká reakce příliš radikální. NATO by se podle jeho názoru nemělo nechat vtáhnout do střetu. A to i v situaci, když bude Rusko důsledně prosazovat své zájmy v Sýrii.

Generál Šedivý má jasno: Turecko to přehnalo, Rusové se zatvrdí
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

Hostem středečních Událostí, komentářů České televize byl bývalý náčelník Generálního štábu AČR, generál v záloze Jiří Šedivý. Vyjádřil se k rusko-tureckému incidentu. Komentář přímo z tureckého pohraničí přidal zpravodaj České televize Jakub Szántó.

V tuto chvíli ruské stroje poblíž turecké hranice neoperují, protože útočící stroje jsou staršího data výroby a už příliš dobře nezvládají útoky v noci či za zhoršené viditelnosti. Podle zpravodaje se dá předpokládat, že ruské útoky na syrskou stranu budou obnoveny, až to situace dovolí. Pokud jde o samotný incident, očití svědci tvrdí, že ruské letadlo letělo nad tureckým územím. Potvrzují to i turečtí novináři, kteří se v oblasti pohybují. Připustil, že syrsko-turecká hranice není úplně dobře střežená už kvůli hornatému terénu, takže je do jisté míry prostupná pro menší skupiny lidí.

Šedivý doplnil, že by se NATO nemělo nechat vtáhnout do konfliktu s Ruskem, Turecko to prý s reakcí přehnalo. „Já si myslím, že to není adekvátní reakce, protože ruské letouny letěly podél turecké hranice, ale bylo zřejmé, že budou plnit úkol na syrském území. Myslím si, že může jít také o omyl,“ poznamenal host s tím, že vyjádření z turecké a ruské strany jsou prozatím dost ostrá, což znemožňuje konstruktivní jednání o situaci. „Rusové teď začnou ještě více prosazovat své zájmy v Sýrii ... a bude velmi těžké se s nimi dohodnout,“ doplnil Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…