Gross prodal doly OKD výrazně pod cenou

04.03.2011 11:30

Podle posudku společnosti Ernst&Young prodala vláda Stanislava Grosse poloviční podíl v důlním komplexu OKD výrazně pod cenou.

Gross prodal doly OKD výrazně pod cenou

Tržní hodnota státního podílu byla zhruba 24 miliard korun, společnost Karbon Invest, která ho koupila, za něj ale zaplatila jen 4,1 miliardy.

"Existuje zde závažné podezření, že podhodnocení majetku společnosti OKD, a.s., bylo záměrné tak, aby kupující nemusel za privatizovaný podíl zaplatit České republice tržní cenu a aby tak získal na úkor ČR a daňových poplatníků nepřiměřený majetkový prospěch," řekl deníku Právo předseda Sdružení nájemníků BytyOKD.cz Roman Macháček, který si nechal analýzu prodeje vypracovat.

Pochybili všichni. Záměrně?

Podíl na nevýhodném prodeji akcií má prý hned několik institucí. Předně společnost Vox consult, s.r.o., která špatně ohodnotila OKD na částku 4,53 miliardy korun. Podle Macháčka cenu podhodnotili vědomě. Velkou část majetku koncernu dokonce vůbec neocenili. Tím se prý mohli dopustit trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Pochybil i Fond národního majetku, který státní podíl firmy spravoval. Zmanipulovanému posudku bez otázek věřil a kývl na podhodnocenou nabídku. Podle Macháčka se tak dopustil trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podezřelá byla i firma Karbon Invest, která podíl koupila. A pochybil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který nijak neprověřil, zda je znalecký posudek od Vox consult pravdivý. Macháček naznačuje, že by nitky mohly vést až k tehdejšímu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi.

Vše je v pořádku, tvrdí Sobotka

Ten se ale brání. "Především platí, že vláda tehdy vycházela ze znaleckého posudku, který nechal zpracovat Fond národního majetku a ten ho nijakým způsobem nezpochybňoval. Za druhé k prodeji došlo za tržní cenu, neboť celou transakci posuzovala Evropská komise a ta konstatovala, že nedošlo k poskytnutí nepovolené veřejné podpory," řekl Právu.

Částka 4,1 miliardy podle něj navíc odpovídala tržní ceně a byla proto v pořádku. "Jestli jsou zde nyní na stole nějaké nové informace, tak je potřeba, aby se prošetřily. V roce 2004 ale takové informace na stole nebyly."

Čtěte:

Paroubek a Gross spolu: Nepříjemná pozornost

Expremiér Gross si staví nový dům

Korupci popírá Šedivý, Kühnl i Gross

Jančík ani Gross o titul nepřijdou. Nejsou na seznamu

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…