Babiš: Přiznávám se, jsem ve střetu zájmů. A proto...

17.03.2014 6:36

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce převést pardubickou společnost Explosia pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Za výrobce trhavin a střelivin nyní zodpovídá právě Ministerstvo financí. Firma je závislá na dodávkách surovin od chemičky Synthesia, kterou ovládá Babišův Agrofert. Ministr připouští, že jde o střet zájmů, píšou Hospodářské noviny.

Babiš: Přiznávám se, jsem ve střetu zájmů. A proto...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš vystřídal ve funkci ministra financí Jana Fischera

Úředníci Ministerstva financí už oslovili dopisem Ministerstvo průmyslu a obchodu, zda by podnik nepřevzalo. O tom ale musí případně rozhodnout vláda. „Materiál o převodu v současnosti připravujeme na jednání vlády. Navíc analyzujeme, zda k tomu bude nutná i změna zákonů," řekl deníku mluvčí Ministersva financí Radek Ležatka.

Explosia je od roku 2002 akciovou společností státu. Předtím patřila právě Agrofertu. Ještě před pádem vlády Petra Nečase (ODS) Ministerstvo financí připravovalo privatizaci Explosie. Náměstek ministra financí Radoslav Bulíř ale nedávno řekl, že nyní nejsou připravovány žádné kroky, které by vedly k prodeji pardubické firmy do soukromého sektoru.

Explosia po letech ztrátového hospodaření za loňský rok významně zlepšila výsledky. Tržby proti předloňskému roku vzrostly zhruba o 100 milionů korun na přibližně 610 milionů korun. Proti minulým letům také podnik vykázal významně nižší ztrátu.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…