Halík, Vlk, Šiklová, Rychlík a další. Ano, je tu další petice

03.12.2015 10:02

Členové Kolegia Paměti národa a společenství osobností a pamětníků sdružených kolem projektu neziskové organizace Post Bellum sepsali Adventní výzvu, v níž varují před zneužitím obav z uprchlické krize, situace v Rusku a z rozdělení naší společnosti. Prvními signatáři se stali českoslovenští veteráni druhé světové války, odbojáři, přeživší oběti holokaustu, bývalí političtí vězni a disidenti z doby komunistické totality. Připojit svůj podpis však může kdokoliv.

Halík, Vlk, Šiklová, Rychlík a další. Ano, je tu další petice
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

„Se znepokojením sledujeme nenávist, agresivitu a fašizující tendence nemalé části společnosti. Jsme znechuceni davovostí těch, kdo propadají vzteklému nacionalismu, provolávají hesla ‚Čechy Čechům‘, ‚Smrt kolaborantům‘ a nosí šibenice nad hlavami na znamení pomsty. Tito lidé se prohlašují za vlastence. Skutečné vlastenectví je však spojené s humanistickou tradicí T. G. Masaryka, s úctou k demokracii a svobodě, kterou si tento národ vybojoval v obou světových válkách a v období komunistické totality,“ stojí v textu výzvy, jež má být adresována zejména těm, kteří se narodili do svobody.

Kolegium Paměti národa, které adventní výzvu sepsalo, apeluje na nás na všechny, abychom tváří v tvář migrační krizi zachovávali humanistické postoje. Tedy abychom byli nablízku trpícím a snažili se jim pomoci. Zdůrazňují však, že ani oni si nepřejí v Evropě zavádění práva šaría. A od těch, komu nabízí azyl, požadují, aby přijali za své respekt a úctu ke svobodě druhého.

„Braňme se populistům, kteří navádějí k násilí a netoleranci. Nenechme si vnutit naruby převrácené vlastenectví a nacionalismus. Advent je podle křesťanské tradice dobou očekávání a naděje. Terorismu, násilí a demagogii dokážeme čelit tehdy, vrátíme-li se k hodnotám, které nás jako národ učinily významným – k obraně základních lidských práv, svobody a demokracie,“ míní autoři.

„Reaguje mimo jiné na to, co se stalo 17. listopadu, co se děje v Evropě kolem uprchlíků, co udělalo Rusko na Krymu a do jaké hluboké propasti bychom se mohli dostat,“ komentoval pro server HlídacíPes.org vznik výzvy předseda Kolegia Jan Dobrovský.

Text výzvy, včetně podepisovacího formuláře ZDE

Adventní výzvu do čtvrtečního dopoledne podepsalo necelých tři sta petentů. Prvními signatáři se stali českoslovenští veteráni druhé světové války, odbojáři, přeživší oběti holokaustu, bývalí političtí vězni a disidenti z doby komunistické totality. V seznamu petentů nalezneme taková jména jako kardinál Miloslav Vlk, katolický kněz Tomáš Halík, písničkář Jaroslav Hutka, ekonom Tomáš Sedláček, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, režišér Břetislav Rychlík či socioložka Jiřina Šiklová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…