Haló, paní Angelo? Babiš měl první premiérský telefonát s Berlínem

08.12.2017 20:45

Německá kancléřka Angela Merkelová pogratulovala Andreji Babišovi ke jmenování premiérem. Předseda české vlády sdělil, že spolu debatovali o svých zájmech v Evropě. Babiš se domnívá, že předchozí české vlády této problematice nevěnovaly dostatečnou pozornost.

Haló, paní Angelo? Babiš měl první premiérský telefonát s Berlínem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem České republiky

Předseda vlády Andrej Babiš se vrhl do úřadování po hlavě. Začal se zahraniční politikou a telefonoval si s Angelou Merkelovou. „Mluvil jsem telefonicky asi deset minut s paní Merkelovou. V rámci Evropy máme nějaké zájmy, asi jsme tomu nevěnovali v minulosti pozornost,“ řekl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro iDNES.cz. Kancléřka Merkelová, která mu volala, Babišovi gratulovala k tomu, že je novým českým premiérem.

Celý článek naleznete zde.

Měli jsme prý např. skvělého kandidáta na vedení Europolu Oldřicha Martinů, bývalého policejního prezidenta, ale málo jsme usilovali o jeho jmenování.

V obecné rovině je v zahraniční politice Babiš poměrně opatrný. Cílem České republiky je podle něj rozvíjet mírová jednání ve světě. Máme se snažit o to, aby neumíralo na světě tolik lidí, aby ubylo teroristických útoků a tak podobě. A to je také důvod, proč se Babiš staví proti kroku 45. prezidenta USA Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Určitou roli v tom pro Babiše hrají také uprchlíci.

„Když nejsme solidární v imigrační politice s Evropou, tak já bych se přikláněl k tomu stanovisku Evropy, a ne prezidenta Trumpa,“ prohlásil nový premiér. V tomto názoru ho podpořil končící ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který konstatoval, že o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele můžeme uvažovat až ve chvíli, kdy se Jeruzalém stane také hlavním městem budoucího palestinského státu.

Naproti tomu prezident Miloš Zeman si trvá na tom, že rozhodnutí Donalda Trumpa bylo správné a Česká republika by měla učinit stejný krok. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu na sociální síti Twitter poznamenal, že Andrej Babiš dosud neměl se zahraniční politikou zkušenosti a možná bude chvíli trvat, než se v ní zorientuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…