Hamáček v červeném svetru a Babiš v obleku? Krize odhalila rozdílný přístup, soudí muž blízký ČSSD

23.03.2020 21:52

Komentátor a bývalý spolupracovník Vladimíra Špidly a Lubomíra Zaorálka Lukáš Jelínek v komentáři pro server iROZHLAS.cz zanalyzoval, jaké dopady bude mít nynější koronavirová krize na vládní koalici stran ANO a ČSSD. Ukázal na rozdílné přístupy v řešení situací vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) a šéfem vlády Andrejem Babišem (ANO). Jejich rozdílné pohledy však podle komentátora nemusejí pro volební preference stran nic znamenat. „Buď vláda krizi ustojí, bude chválena a hnutí ANO zase o kousek stoupnou preference, nebo ji voliči pošlou k šípku jako celek,“ myslí si.

Hamáček v červeném svetru a Babiš v obleku? Krize odhalila rozdílný přístup, soudí muž blízký ČSSD
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček na tiskové konferenci ke koronaviru

Anketa

Vadilo by vám, kdybyste kvůli koronaviru nemohli v létě cestovat do zahraničí?

82%
hlasovalo: 35611 lidí
Jelínek poukázal na rozdílný přístup k řešení současné koronavirové krize uvnitř vládní koalice stran ANO a ČSSD. Ten se měl projevit hned ze začátku, kdy ministr vnitra Jan Hamáček požadoval vyhlášení stavu nouze o týden dřív, než k němu premiér svolil.

„Andrej Babiš ovšem i pak odmítal ustavení krizového štábu, v jehož čele by na základě do té doby platného statutu stál šéf vnitra. Tvrdil, že krizovým štábem je vláda. Kus logiky v tom byl. Jenže krizový štáb má zahrnovat i odborníky a řešit také provozní a detailní záležitosti, které by měly být pod rozlišovací úrovní vlády,“ přikládá další rozkol uvnitř koalice. Šéfem ústředního krizového štábu se však nakonec vicepremiér nestal a místo od premiéra dostal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Nejvážněji to podle komentátora mezi ČSSD a hnutím ANO zajiskřilo, když pardubický hejtman Martin Netolický vyzval k odvolání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) kvůli nedostatečné distribuci zdravotnického materiálu do jednotlivých regionů. To ministerský předseda odmítl. „Od počátku krize si navíc sociální demokraté brblají pod vousy, že zatímco Babiš je chaotický, tak Vojtěch je příliš měkký,“ doplnil Jelínek. Babišova komunikace v posledních dnech podle něho nese známky „odstupu“ od Vojtěcha i Prymuly.

Další rozdíly obou politických stran mají vyniknout i v souvislosti s kompenzacemi lidí a firem. „Pokud se dalo v dosavadních fázích příběhu spekulovat o rozdílném přístupu ke správě věcí veřejných mezi fanoušky tradiční politiky na straně jedné a marketingu na straně druhé, další vývoj může dát vyniknout pravolevému sporu,“ píše. A přikládá, že: „na investicích do výstavby infrastruktury se ještě koalice shodne. Bude ale jednotná i v pohledu na míru ochrany a podpory zaměstnanců, což je priorita, kterou levice sdílí s odbory?“

Ministr vnitra a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček na veřejnosti má i proto zachovávat loajalitu k premiérovi, a přesto se odlišovat „po svém“. „Ať už pověstným červeným svetrem, nebo trpělivým vystupováním, v němž před práskáním bičem dává přednost empatii. Občas se pokusí i o vtip. Však už také komentátoři hovoří o Hamáčkově nečekaném vzkříšení a možném restartu sociální demokracie,“ přemýšlí komentátor nad dalším děním.

Tak jednoduché to podle Jelínka ale sociální demokraté mít nebudou. „Možná ČSSD v roce 2017 vstupem do Strakovky předešla horším scénářům, ovšem udělala chybu, jejíž následky může odpovědným počínáním svých ministrů leda zmírnit. I v politice platí rčení – ‚spolu chyceni, spolu pověšeni‘.“ A dává dva scénáře, jak nynější situace dopadne: „Buď vláda krizi ustojí, bude chválena a hnutí ANO zase o kousek stoupnou preference, nebo ji voliči pošlou k šípku jako celek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…