Hašek poletí se Sobotkou do Číny kvůli projektu na Břeclavsku

21.11.2015 16:04

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) odletí dnes večer s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na návštěvu Číny. Jednat chce mimo jiné o obří investici do lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Břeclavsku, do kterého mají Číňané investovat. Hašek to dnes řekl novinářům.

Hašek poletí se Sobotkou do Číny kvůli projektu na Břeclavsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Cesta má podle něho vyřešit způsob dokončení investice za 2,7 miliardy korun včetně časového harmonogramu. Hašek zdůraznil, že projekt by měl vytvořit až 500 nových pracovních míst, většinou pro zájemce z regionu. "Čínská strana bude mít spíše zástupce v managementu," uvedl.

V Pasohlávkách by měly vzniknout léčebné ústavy a wellness hotely. Investorem bude čínská provincie Che-pej. Místo je pro vybudování lázeňské zóny připravené, ale zatím tam žádné lázeňské objekty nejsou. Už v roce 2007 založil kraj spolu s obcí Pasohlávky společnou firmu Thermal Pasohlávky, která na několika desítkách hektarů vybudovala potřebnou infrastrukturu pro lázeňskou zónu. Hašek chce v Číně diskutovat i o projektech pro zdravotnictvím.

Sobotkova delegace má v plánu návštěvu Šanghaje, města Su-čou a Pekingu. Hlavním bodem programu je summit platformy 16+1, tedy zástupců Číny a šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. V Pekingu bude rovněž jednat se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem a prezidentem Si Ťin-pchingem.

Premiéra doprovází ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, zástupci dalších ministerstev a rovněž početná podnikatelská delegace. Český premiér přijíždí do Číny na pozvání svého čínského protějšku Li Kche-čchianga.

Sobotka dnes uvedl, že program je velice nabitý. Chce jednat i o spolupráci ve zdravotnictví, průmyslu nebo cestovním ruchu. Jedním z cílů je podle něj spuštění druhého leteckého spojení s Čínou, zmínil přitom Šanghaj. Čeští podnikatelé podle něj budou hledat možnosti jak zvýšit v Číně svůj odbyt. "Jen doháníme velký náskok, který už mají země, jako jsou Velká Británie, Německo, Francie nebo Polsko," uvedl Sobotka. ČR podle něj v minulých letech v obchodu s Čínou hodně ztratila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…