Hejtman Zimola předloží novelu zákona o církevních restitucích na zdanění finančních náhrad

19.05.2016 13:24

Jihočeský kraj navrhuje zdanění finančních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v církevních restitucích. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé jedenatřiceti hlasy. Přítomno bylo 48 z 55 zastupitelů. Na návrhu, jenž zamíří do Poslanecké sněmovny, se shodla rada Jihočeského kraje, kterou tvoří sociální demokracie a komunisté. Zdanění finanční náhrady církevních restitucí před pěti týdny požadovala na celostátní úrovni i KSČM, vláda však k tomuto návrhu v dubnu nepřijala žádné stanovisko, protože se neshodla.

Hejtman Zimola předloží novelu zákona o církevních restitucích na zdanění finančních náhrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD), jenž návrh dnes předkládal, připomněl, že církev v souvislosti s navrácením majetku podala v regionu už 156 žalob. Jsou proti kraji, obcím městům, právnickým nebo fyzickým osobám. Opozice Zimolovi vytýkala, že jde o akt msty směrem k církvi. "O žádnou pomstu se nejedná. Je to otázka systémového zvýhodnění jedné specifické skupiny daňových poplatníků s daňovými poplatníky ostatními, aniž by pro to byl relevantní důvod," řekl Zimola.

Opoziční zastupitel Jaromír Talíř (KDU-ČSL) uvedl, že zákon o církevních restitucích je výsledkem kompromisů a dlouholetého jednání. "Jestliže nastává problém s výkladem zákona, měl by o tom rozhodovat soud," uvedl.

Návrh KSČM ve vládě odmítla i ČSSD, jejímž je Zimola členem. Hejtman dodal, že bude zajímavé sledovat, jak se k tomu nyní postaví sociálnědemokratičtí poslanci. "Rozumím premiéru Sobotkovi, že vláda se na základě koaličního prohlášení musí chovat jako celek. Z druhé strany společnost volá po přehodnocení zákona o církevních restitucích," míní Zimola.

Finanční náhrada církvím podle nynějšího zákona o daních z příjmů není předmětem daně. Její celkový objem představuje podle důvodové zprávy 59 miliard korun, od roku 2014 se ale nesplacená část náhrady zvyšuje o inflaci, aby zůstala zachována reálná hodnota ročních splátek. Kardinál Dominik Duka v reakci na návrh KSČM prohlásil, že pokud by zdanění náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích prošel, obrátil by se na Ústavní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…