Herman dostal držkovou, odhalil Babiš. A ČT se dotazovala ministrů na odstřel: Jste unavení? Přijdete o flek?

07.11.2016 13:07

V souvislosti s tím, že premiér Bohuslav Sobotka v pátek oznámil, že chce některé sociálnědemokratické ministry vyměnit, se vyrojila řada spekulací, kterých ministrů by se to mělo týkat. Nejčastěji jsou zmiňována jména ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Jako o možném novém ministru průmyslu a obchodu se spekuluje o současném státním tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi.

Herman dostal držkovou, odhalil Babiš. A ČT se dotazovala ministrů na odstřel: Jste unavení? Přijdete o flek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Česká televize uvedené politiky oslovila s tím, aby se k celé situaci vyjádřili. Prouza uvedl, že rozhodnutí, zda se stane ministrem, je na premiérovi.

„Co říkáte na slova prezidenta, že si vás nespojuje s průmyslem a že by to nebyl dobrý nápad?“ zajímalo redaktora ČT. „Pokud by chtěl vědět, co jsem kdy dělal nebo nedělal, rád mu o tom budu vyprávět,“ reagoval Prouza.

„Jak moc se cítíte být unaven?“ zajímalo dále reportéra. „Myslím, že na tom, co dělám, je vidět, že energie mám dostatek,“ odpověděl Prouza.

Dienstbier uvedl, že premiér má plné právo rozhodnout o tom, koho chce mít v týmu v řadách ministrů za sociální demokracii.

Na otázku, jaké by byly jeho priority, pokud by zůstal členem vlády, odpověděl: „Jsou některé věci, které leží už dlouho v Poslanecké sněmovně, například zákon o veřejném ochránci, který má umožnit veřejnému ochránci podávat antidiskriminační žalobu, což si myslím, že je výsostně sociálnědemokratické téma, je to ochrana těch nejslabších ve společnosti, kteří jsou obětí diskriminace,“ uvedl s tím, že by byl rád, bez ohledu, jestli zůstane ve funkci, aby se vyřešil problém prasečáku v Letech. „Myslím, že je to obrovský dluh České republiky vůči obětem romského holokaustu,“ podotkl. Zmínil také zákon, který je v Parlamentu a který rozšiřuje pravomoci NKÚ, a pak také zákon o celostátním referendu.

Svatopluk Němeček uvedl, že se „nějak zvlášť unaven necítí“. Premiér mu zatím prý nic nenaznačil. Nepovažuje za šťastné, že se jeho případný odchod z vlády řeší přes média. Funkci je prý připraven zastávat dál. Upozornil, že celou dobu, co je ve funkci, tak „úspěšně bránil resort před tím, aby jej ovládl Babiš a udělal jej součástí svého koncernu“. V tom prý bude pokračovat, pokud zůstane ve funkci.

Ani ministr Mládek se necítí být unaven natolik, „aby z toho musel dělat nějaké závěry“. Prozradil, že s premiérem se sejde ve čtvrtek. Na otázku, co by chtěl ve svém resortu ještě stihnout, pokud by ve funkci zůstal, uvedl, že to sdělí, „až se vše vyjasní“.

„Ta pozice určitě unavující je, nicméně já mám dost elánu pokračovat,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s tím, že s premiérem o své budoucnosti zatím nemluvila. Pokud by ve funkci zůstala, chce dotáhnout do konce zákon o sociálním bydlení, chce se definitivně domluvit na zákonu o zálohovém výživném. „Jestli koaliční partneři ten zákon nechtějí, tak já chci slyšet, jak chtějí samoživitelkám pomoci. Stále řešíme změny na úřadech práce, protože ještě teď se bude nabírat těch tři sta lidí, kteří nám dlouhodobě chybějí. Chceme kontrolovat a spolupracovat s lidmi, kteří jsou v hmotné nouzi. Nejenom abychom zamezili zneužívání sociálních dávek, ale i abychom pokud možno většinu z nich dostali na trh práce. Zároveň je naším závazkem co nejdůkladněji prozkoumat tu velkou skupinu nezaměstnaných, a opravdu všechny, kteří jsou práce schopni, na trh práce dostat,“ vyjmenovala Marksová své priority pro případ, že ve funkci ministryně zůstane do konce volebního období.

Se svou troškou do mlýna přišel před jednáním vlády i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Ten sdělil, že někteří ministři se s ním normálně baví, ale nechtěl je jmenovat, aby jim nepřitížil. „Nechci jim přitěžovat, oni pak mají vždycky problémy ve svých stranách. Pan Herman dostal taky vyčiněno za to, že se mnou jel do Let. Dostal držkovou potom, když mě podpořil v té pseudokauze Lety,“ sdělil dle Novinek.cz Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…