Herman jede s posvěcením premiéra na sjezd Sudeťáků. A už prší reakce: Zrada, plivnutí do tváře obětem války, ptákovina...

13.05.2016 9:03

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) dal najevo, že se jako vůbec první člen vlády zúčastní sjezdu sudetských Němců. A sklízí za to tvrdou kritiku od předsedy komunistů Vojtěcha Filipa i rodící se Alternativy pro Česko. A s tvrdým komentářem se přidal i europoslanec z ODS Jan Zahradil.

Herman jede s posvěcením premiéra na sjezd Sudeťáků. A už prší reakce: Zrada, plivnutí do tváře obětem války, ptákovina...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip

Poněkolikáté, ale poprvé jako člen české vlády se o víkendu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) oficiálně zúčastní výročního sudetoněmeckého sjezdu. A pro ČTK vysvětlil proč. „Vzhledem k tomu, že mám k tomuto tématu velmi blízko, touto problematikou se zabývám přes 30 let na základě zkušeností vlastní rodiny, je ta volba víceméně logická,“ řekl.

Notně tím ovšem pobouřil např. předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. „Potvrzení účasti ministra Hermana (KDU-ČSL ) na sudetoněmeckém sjezdu ve dnech, kdy si připomínáme 71. výročí ukončení 2. světové války, je nejen porušením uzavřených smluv v rámci tehdejšího Německa a Československa, ale především zradou a plivnutím do tváře všem, kteří za naši svobodu položili své životy,“ konstatoval rozhořčeně Filip.

Ve stejném duchu se vyjádřili např. představitelé Bloku proti islámu, který se mění v Alternativu pro Česko – po německém vzoru. Úmysl ministra Hermana byl na facebookovém profilu BPI označen za hanebnost. A ačkoli existuje teprve přípravný výbor Alternativy pro Česko, na sociální síti vyjádření strana převzala.

Premiér Sobotka se Hermana zastal. Počínání člena vlády je podle předsedy v souladu s politikou udržování česko-německých vztahů na velmi vysoké úrovni. Europoslanec Jan Zahradil z ODS k tomu na sociální sítí Facebook dodává, že to předseda vlády dostane ve své straně „pěkně sežrat“. A není se prý co divit, protože je to téma vyčichlé, které podle Zahradila zajímá už jen lidovecké politiky a snad tři české novináře.

„Pokud jde o ČSSD, nepochybuju, že na to Sobotka předem kývl a že to upekli na Úřadě vlády s Prouzou a Rudolfem Jindrákem. Pěkně tím nabil zbraně Zemanovi a Haškovi, těším se taky, že v ČSSD to od členské základny dostane pěkně sežrat. Jinak nevím, co dalšího bych k tomu dodal. Je to samozřejmě ptákovina tam jezdit, nikdo to po nás nechce a tahle ‚gestíčka‘ působí akorát podlézavě a vytvářejí nesplnitelná očekávání. Smiřovači a omlouvači nechť se smiřují a omlouvají donekonečna – ale sami za sebe, ne za ty, co se necítí nesmířeni a necítí potřebu se za cokoliv omlouvat. Konec,“ konstatuje europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…