Hlas lidu: Nejsilnější stranou je Babišovo ANO, Okamura stále může dělat dlouhý nos na ODS

10.01.2014 11:43

Pokud by se v lednu konaly hypotetické sněmovní volby, stejně jako v prosinci by zvítězilo politické hnutí ANO se ziskem 24,6 % hlasů. Před druhou ČSSD vede téměř o 5 %. Sociálním demokratům by nyní dalo svůj hlas 20,5 % lidí. Ukázal to aktuální průzkum volebních preferencí společnosti SANEP. ODS se pohybuje na spodní hranici, přesto maličko posílila.

Hlas lidu: Nejsilnější stranou je Babišovo ANO, Okamura stále může dělat dlouhý nos na ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Anketa

Která partaj od voleb nejvíce zklamala své voliče?

83%
3%
1%
2%
4%
4%
hlasovalo: 9207 lidí

Z průzkumu vyplývá, že politické hnutí ANO je nyní vnímáno jako nejsilnější politický subjekt vznikající vládní koalice. Vítěz loňských říjnových předčasných voleb ČSSD sice oproti prosincovému šetření společnosti SANEP mírně posílil a naopak hnutí ANO oslabilo, i přesto však sociální demokraté ztrácejí na hnutí ANO 4,1 procentního bodu. Třetí nejsilnější stranou by aktuálně byla KSČM, a to s podporou 15,7 % hlasů od rozhodnutých voličů. KSČM tak zaznamenává nárůst 0,4 procentního bodu oproti prosincovým hodnotám.

Oproti současnému stavu by se tedy v porovnání s výsledkem voleb nejvíce změnily počty poslanců ANO a ČSSD. Zatímco babišovcům by jich sedm přibylo, "socani" by o pět zástupců přišli.

Celý průzkum ZDE.

Pokles zaznamenává TOP 09, kterou by aktuálně podpořilo 11,4 % voličů. Pokles o tři desetiny procentního bodu oproti prosincovému šetření volebních preferencí společnosti SANEP zaznamenala i KDU-ČSL, která by v lednových hypotetických sněmovních volbách získala podporu 6,8 % hlasů.

Stejně jako v prosinci by i v lednu získalo 6,5 % voličských hlasů hnutí Úsvit přímé demokracie. Mírný nárůst volebních hlasů o šest desetin procentního bodu zaznamenala ODS s aktuálním ziskem 5,8 % hlasů.

Žádný jiný politický subjekt by aktuálně pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní komory Parlamentu ČR nepřekročil.

Jak by nyní vypadala sněmovna

Hnutí ANO Andreje Babiše by ve sněmovně nyní obsadilo 54 křesel. Druzí sociální demokraté o devět méně, tedy 45, a lidovci 15 křesel. Rýsující se vládní koalice by už měla k dispozici pohodlnou většinu 114 hlasů.

Třetí nejsilnější strana v dolní komoře – KSČM, v lednu získává 34 mandátů. TOP 09 s Karlem Schwarzenbergem v čele by měla jistých 25 míst. Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury opět předstihl ODS. Vyjádřeno počtem mandátů – o jeden. Úsvit v lednových hypotetických volbách získal od voličů 14 a ODS 13 křesel ve sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…