Hodně bankéřů přijde o práci, varuje před volbami ekonom Pikora

22.09.2017 13:38

Ekonom Vladimír Pikora doporučuje politikům, aby se před nadcházejícími volbami zabývali také tématy, která překlenují jedno volební období. Jinak se také může stát, že se se zlou potážeme. Málokterý politik si prý naopak všímá, že nám tu tiká bomba – bomba čtvrté průmyslové revoluce.

Hodně bankéřů přijde o práci, varuje před volbami ekonom Pikora
Foto: Mendelova univerzita v Brně
Popisek: Unikátní robot Orpheus

Zatímco my zvyšujeme minimální mzdu, v Číně se učí vyrábět roboty a co nejvíc jich zapojit do ekonomiky. I díky tomu, že politici vytrvale zvyšují minimální mzdu, budou jednou roboti levnější než mnozí zaměstnanci. A mnoho lidí přijde o práci. Nejde ale jen o skladníky, které mohou roboti nahradit poměrně snadno. O práci by se prý měli bát také bankéři.

„I mnozí vysokoškoláci se najednou nebudou stačit divit, že už nebudou na trhu práce potřební. Bývalý šéf Citigroup Vikram Pandit minulý týden varoval bankéře, že během pěti let budou muset banky kvůli novým technologiím propustit 30 procent zaměstnanců, protože umělá inteligence a robotizace změní chod činností v bance. To, čemu dnes v bance říkáme „back office“, technologie nahradí zcela. A podobně už v létě mluvil i jeden z ředitelů Bank of America. Pokud to je pravda — a já si myslím, že to pravda je – pak v Evropě přijde kvůli novým technologiím o práci víc než milion bílých bankovních límečků. V USA si můžeme přihodit další milion,“ varuje ekonom Pikora v komentáři pro Reflex.cz

Celý komentář naleznete zde.

Podle Pikory již dnes existují studie, podle kterých dříve či později přijde o práci až čtyřicet procent Čechů, kteří budou muset opustit své staré profese. Nahradí je roboti. Na druhé straně vznikne řada profesí nových, kterým se nezaměstnaní budou moct naučit a znovu tak získat práci. Zvyšování minimální mzdy opravdu tento proces jen urychlí, je přesvědčen autor komentáře. Roboti totiž zastanou v prvé řadě práci těch, kteří dnes dostávají minimální mzdu. Jak již bylo řešeno, o práci přijdou i vysokoškoláci, ale snáz si ji opět najdou, protože jsou zvyklí učit se nové věci.

Tohle by si politici měli uvědomit, měli by to voličům jasně říct a také by jim měli nabídnout určité řešení této situace. Efektivní řešení.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…