Holí na Sobotku. Ten si to nenechal líbit a ještě večer svolával věrné do bitvy

05.05.2017 7:38

Předseda vlády zažil ve čtvrtek na Hradě něco, co už možná nikdy nezažije. A čeští občané viděli něco, co už možná neuvidí. Prezident Miloš Zeman napřed mával na premiéra holí, pak pronesl pár vět a nakonec se k Sobotkovi demonstrativně otočil zády a odpochodoval. „Tady vidíte, jak vypadá česká politická kultura i v nejvyšších patrech politiky,“ okomentoval to premiér před novináři. Deníky volí mnohdy mnohem barvitější popisy.

Holí na Sobotku. Ten si to nenechal líbit a ještě večer svolával věrné do bitvy
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

„Vzpoura proti Zemanovi! V přímém přenosu!“ hlásá na titulní straně deník Blesk. Nechybí ani série fotografií, kde napřed prezident mává na předsedu vlády holí a po pár minutách se k němu otáčí zády a kráčí pryč, ačkoli premiér stále hovoří. Takovýto konflikt prý nikdo nečekal. 

V podobném duchu se vyjadřují i další deníky. Lidovým novinám stejně jako MF Dnes také vévodí fotografie, na které Zeman mává na Sobotku holí. Vše doprovází titulky Zeman ponížil Sobotku nebo „Facka od Zemana“.  Pouze deník Právo se rozhodl fotografii, o které se možná bude mluvit jako o legendární, vynechat. Volí místo toho snímek, na kterém Sobotka stále mluví, ale prezident si premiérových slov nevšímá a odchází. Miloš Zeman pravděpodobně nepočítal s tím, že Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepřinesl demisi. Navzdory tomu se prezident držel svého předem připraveného scénáře a mluvil k premiérovi tak, jako kdyby demisi přinesl. Sobotka si to však nenechal líbit a předestřel novinářům svůj pohled na to, co se teď děje ve vládě a na Hradě. Setkání obou politiků proto nepřipomínalo ani tak setkání nejvyšších představitelů země jako spíše frašku.

Prezident Zeman Sobotkovi vyčetl, že sekretariát na Úřadu vlády původně Hradu oznámil, že Sobotka podá demisi, ale v sedm hodin ráno, tady asi osm hodin před samotným setkáním Úřad oznámil, že se účel schůzky mění. Demise se změní pouze v konzultaci. Podle Zemana má většina lidí v sedm hodin ráno ještě půlnoc.

Premiér novinářům sdělil, že demisi skutečně podá, ale až v polovině  května, po návratu prezidenta Zemana z Číny. Podle svých vlastních slov ji podat musí, protože odmítá nést odpovědnost za skandály svého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Teď by měl ministr financí z vlády odejít a až se očistí, může se podle Sobotky vrátit. Premiér se v této souvislosti dovolával politické kultury a posteskl si, čemu všemu musí čelit, když se snaží hájit základní principy liberální demokracie. Pravděpodobně žádný z přítomných novinářů nepochyboval o tom, že má Sobotka na mysli také postup prezidenta Zemana, jenž v tu chvíli už v sále nestál.

Výstup na Hradě poutal pozornost celé řady lidí. Ministr financí Andrej Babiš si například pochvaloval, jak si Zeman Sobotku na Hradě vychutnal. Našli se však i tací občané, kteří se premiéra zastali. A jim všem předseda vlády ještě v noci poděkoval.

„Dobrý večer, opravdu moc děkuju za všechnu podporu, které se mi v posledních dnech dostává tady na FB i jinak (mám esemeskami úplně zahlcený mobil). Vidíte sami, že to není jednoduché, zejména dnes to chtělo na Hradě opravdu pevné nervy a velké sebeovládání. Chci vás ujistit, že mým cílem je udržet Česko jako slušný, stabilní a demokratický stát, kde se ctí ústava a zákony, kde funguje politická kultura a kde se lidi nemusí krčit před prolhanými oligarchy. Takže zítra znovu do bitvy. Dobrou noc,“ uzavřel předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…