Hradní mluvčí Ovčáček vytáhl na tiskovce Chamberlainův deštník: Dar pro Zaorálka

30.01.2015 12:23

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na tradiční tiskové konferenci uvedl, že se Miloš Zeman důrazně ohrazuje proti slovům ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka ve věci Islámského státu. Šéf české diplomacie se ptal, počítá-li snad Zeman s vyhlášením moderní křížové výpravy. Odpověď z Hradu na sebe nenechala dlouho čekat.

Hradní mluvčí Ovčáček vytáhl na tiskovce Chamberlainův deštník: Dar pro Zaorálka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Na konferenci Světového židovského kongresu v Praze vyzval prezident Miloš Zeman k tažení proti Islámskému státu. U některých českých politiků si za to vysloužil pochvalu, jiní hlavu státu kritizovali za přílišné zjednodušování složitého problému. Do druhého tábora se zařadil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se prostřednictvím médií prezidenta ptal, má-li snad vyhlásit křížovou výpravu jako ve středověku. Pádná odpověď z Hradu na sebe nenechala dlouho čekat. Mluvčí prezidenta přirovnal Zaorálka k někdejšímu britskému premiérovi Nevillu Chamberlainovi, který ve třicátých letech 20. století ustupoval Adolfu Hitlerovi.

"Je to stejné jako prohlásit, že se s Hitlerem měli Němci vypořádat sami. Prezident Miloš Zeman se rozhodl na rozčílená slova ministra Zaorálka reagovat. Při příštím setkání předá ministru Zaorálkovi tento symbolicky Chamberlainův deštník," uvedl Ovčáček.

Prezidentův výrok zasadil do širšího kontextu, když připomněl, že Zeman na konferenci Let My People Live! vyzýval k eliminaci výcvikový táborů radikálních islamistů, z nichž může hrozit nebezpečí i pro Českou republiku. O křížovou výpravu se tedy rozhodně nejedná, protože ta by vedla k okupaci teritoria.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…