Hromadné propouštění oznámilo v lednu 17 firem, týká se 1653 lidí

13.02.2014 13:15

Hromadné propouštění oznámilo v lednu úřadům práce 17 firem. O práci tak v příštích měsících přijde 1653 lidí, což je meziročně o 24 osob méně. Propouštění se dotkne zejména zaměstnanců ze středočeských okresů Benešov a Kolín, ale také Prahy. Vyplývá to z údajů Úřadu práce.

Hromadné propouštění oznámilo v lednu 17 firem, týká se 1653 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Ve středních Čechách jde zejména o benešovskou firmu Grammer CZ, která propustí 418 lidí. Kvůli ukončení výroby vakcín v Bohumile nedaleko Jevan u Prahy o práci přijde také 275 zaměstnanců mezinárodní farmaceutické společnosti Baxter.

Propouštění rovněž ohlásila GE Money Bank (136 lidí), Česká pošta (259 lidí) nebo Vodafone (120 lidí).

Firem, které se rozhodly hromadně propouštět, bylo meziročně o 11 méně. Proti prosinci přibyly dvě. Počet propouštěných lidí se meziročně snížil, proti prosinci byl však vyšší o 752 osob.

O hromadné propouštění jde tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně deset lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí. Než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru 30 dní předem písemně informovat odbory, radu zaměstnanců a příslušný úřad práce.

Úřad práce propouštěným lidem nabízí poradenství - seznámí je s nabídkou volných pracovních míst, pomáhá s výběrem vhodné rekvalifikace či podá informace o sociálních dávkách. O rekvalifikace je podle ÚP značný zájem. Loni jimi prošlo 41.438 lidí, z nichž 39.775 lidí kurz ukončilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…