Hromadné propouštění oznámilo v prosinci 15 firem, nejvíc z Prahy

14.01.2014 9:15

Hromadné propouštění nahlásilo v prosinci úřadům práce 15 firem, což je proti prosinci 2012 třetina firem. Práci ztratí 901 lidí, z toho tři čtvrtiny jich připadá na Prahu. Čtyři pražské firmy opustí celkem 672 zaměstnanců. Z okresů je na tom pak nejhůře Česká Lípa, kde přijde o práci 48 lidí. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR.

Hromadné propouštění oznámilo v prosinci 15 firem, nejvíc z Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Firem, které se rozhodly hromadně propouštět, bylo meziročně o 27 méně a proti listopadu o tři méně. Počet lidí, kteří takto přijdou o práci, klesl meziročně o 948 zaměstnanců, proti listopadu se snížil o 311 pracovníků.

O hromadné propouštění jde tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně deset lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí. Než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru 30 dní předem písemně informovat odbory, radu zaměstnanců a úřad práce.

Úřad práce propouštěným lidem nabízí poradenství - seznámí je s nabídkou volných pracovních míst, pomáhá s výběrem vhodné rekvalifikace či podá informace o sociálních dávkách. O rekvalifikace je podle ÚP značný zájem. Loni jimi prošlo 40.777 lidí, zatímco v roce 2012 kurzy absolvovalo 25.199 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…