Imám z Austrálie si zamudroval na téma sexuálního obtěžování. Pak vyzval k něčemu hodně kontroverznímu

07.11.2017 13:14

Do celosvětové debaty o sexuálním obtěžování, kterou odstartovalo obvinění amerického producenta Harvey Weinsteina, se osobitým způsobem zapojil australský imám Sheikh Zainadine Johnson.

Imám z Austrálie si zamudroval na téma sexuálního obtěžování. Pak vyzval k něčemu hodně kontroverznímu
Foto: Vít Hassan
Popisek: V berlínské mešitě

Johnson se pustil do svého hlubokomyslného filozofického monologu na vlastním facebookovém profilu. „Muži by měli své sexuální choutky držet pod kontrolou. To je jeden z argumentů proti nošení hidžábu. Já samozřejmě souhlasím s tím, že by se muži měli kontrolovat. Nicméně zkušenosti nám říkají, že toho často nejsou schopni. Proto je nošení hidžábu pro ženy nezbytnost,“ konstatoval imám ve svém komentáři.

Stejnému tématu se potom Johnson věnoval při svém kázání v mešitě jižně od Brisbane. „Nemám žádný problém se ženou, která nosí zlatý náramek a vypadá krásně. Pokud tedy to vše má skryté pod svým hidžábem nebo svoji krásu a šperky ukazuje jen doma svému manželovi. Ale veřejně někde v ulicích? Tak to rozhodně ne,“ odmítl před svými ovečkami imám, který před svým „prozřením“ působil jako baskytarista v rockové kapele Brisbane Grinder.

Jak konstatuje britský deník Daily Mail, Johnson tak fakticky navazuje na vyjádření bývalého velkého muftího Sheikha Taj el Din al-Hilaliho, který v roce 2006 před několika sty svých příznivců poznamenal, že ženy bez hidžábu představuji „nezakryté maso“. „Když odkryjete maso a dáte je někam ven na ulici, do zahrady nebo parku, tak na něj přijdou kočky a začnou je jíst. Čí je to chyba, samotných koček nebo odkrytého masa?“ položil si imám řečnickou otázku.

Hilaliho komentáře byly ve své době podrobeny ostré kritice tehdejšího premiéra Johna Howarda i některých představitelů muslimské komunity. Jeho následovník Johnson si rovněž libuje v osobitých kázáních. V jednom ze svých posledních vystoupení v mešitě dále rozvedl své zamyšlení nad náramky, které by měly z jeho pohled nosit ženy jen ukryté pod hidžábem či je ukazovat jen doma svému manželovi.

„Pro muže jsou náramky haram, tedy zapovězené. A proč? Protože tím napodobují ženy. Náramky, náhrdelníky, náušnice a další ozdoby jsou výsadou žen, a nikoli mužů,“ kázal imám, který se ještě jako „nemuslim“ věnoval vedle hraní v rockové kapele také surfování. „Nedávno Johnson vyzval muslimy, aby neslavili Vánoce, a v létě označoval za sexuální obtěžování, když si muslim potřásá rukou se ženami,“ uzavírá Daily Mail.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…