Integrace Arabů a Turků? Německo se prý nedokázalo postarat ani o vlastní lidi

21.07.2018 19:26

Matematik Marian Kechlibar má za to, že to, co se dnes děje v Německu, může být pro nás Čechy velmi poučné. Na jednom konkrétním příkladě zmíněném v textu pro server Zdroj.cz Kechlibar ukázal, jak troskotají pokusy o integraci uprchlíků a jak některým regionům nepomáhají ani štědré dotace.

Integrace Arabů a Turků? Německo se prý nedokázalo postarat ani o vlastní lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Na sever od Hrádku nad Nisou leží německo-polská hranice. Právě na ní je podle Mariana Kechlibara vidět, jak se rozvíjí dnešní Evropa. Na německé straně jsou opraveny silnice, památky i domy, vše vypadá skoro jako nové. Polská vláda sice v posledních letech také zvýšila investice do tohoto regionu, ale ve srovnání s Německem pořád ještě zaostává. Chvíli tu jedete po hladkém povrchu, chvíli komunikace připomíná tankodrom. Čeští řidiči jistě vědí, o čem je řeč.

Jenže pak je tu podle Kechlibara ještě druhá strana mince; zatímco na polské straně hranice to žije, lidé tu sedí v kavárnách, čekají na autobus, prodávají své zboží a klábosí spolu, tak na německé straně to mnohdy vypadá jako po vymření.

Když v roce 1989 padla tzv. berlínská zeď, spolková vláda se rozhodla bývalým východním Němcům finančně pomoct. Jenže mnohdy nekonkurenceschopné východní podniky zkrachovaly. Investoři se buď přesunuli víc na východ, kde byla levnější pracovní síla, nebo na západ, kde tehdy existovala lepší infrastruktura.

Kechlibar připomněl, že německá vláda se pokusila východ země zalidnit uprchlíky, ale její experiment moc nevyšel. I uprchlíci se totiž brzy přesunuli do západní části Německa. Co z toho plyne? Podle matematika především to, že i v relativně hojně zalidněné střední Evropě existují regiony, kde už nebude líp. Líp tu bylo kdysi.

„Je svým způsobem marné hovořit o integraci Arabů a Turků, když německý stát nedokázal integrovat ani bývalou NDR. Až starší generace vymře, některé postkomunistické státy se stanou prakticky liduprázdnými, což je v hustě osídlené střední Evropě anomálie. Za migrační krize se sem federální vláda pokoušela umístit běžence z arabských zemí a z Afriky; i ti ale utíkají pryč,“ napsal Kechlíbar.

„Vymírající východní Německo je pro nás varováním: příval dotací a jiných státních peněz nedokáže některé společenské problémy ani nakousnout, natož vyřešit. A převádět čísla o HDP a kilometrech opravených silnic na dnes oblíbené heslo ‚Nikdy jsme se neměli lépe‘ je velká pošetilost. V některých oblastech Evropy už lépe bylo,“ uzavřel svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…