Islámský stát prohrává a panikaří. Jeho šéf prý svolává všechny muslimy světa

27.12.2015 10:38

Islámský stát prohrává. Takový titulek dnes obletěl celý svět poté, co došlo ke zveřejnění zvukového záznamu údajného proslovu šéfa organizace Abu Bakra al-Bagdádího, ve kterém žádal o pomoc všechny muslimy světa. Informuje The New York Times.

Islámský stát prohrává a panikaří. Jeho šéf prý svolává všechny muslimy světa
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Islámský stát zveřejnil v sobotu v noci nahrávku, na které údajně mluví jeho vůdce Abu Bakr al-Bagdádí. Ten se v ní snaží zmobilizovat všechny muslimy světa a volá po jejich pomoci jeho organizaci. Zatím však nelze potvrdit, že je to právě on, kdo na nahrávce mluví.

Po sérii porážek byl proslov uveřejněn skrze mediální kanály ISIS a Bagdádí v něm potvrdil, že se teroristická organizace nachází ve stále horší situaci, podal to však způsobem, že celá muslimská populace čelí útoku „bezvěrců“.

Celý text zde.

V nahrávce sice mluvil o posledním vývoji v Sýrii, jako jsou například ruský vstup do konfliktu či snahy Saúdů o vytvoření koalice muslimských zemí, nezmínil se však o teroristických útocích v Paříži a v Kalifornii, ke kterým se údajně Islámský stát přihlásil.

Pravdou je, že ISIS ztrácí území. V současnosti totiž probíhá další velká osvobozovací operace, kterou mají na svědomí irácké vládní síly. Ty se snaží dobýt město Ramádí a podle dostupných informací se jim vcelku daří. Ztráta Ramádí by tak pro ISIS v Iráku byla již čtvrtou velkou porážkou od dubna letošního roku.

Podle iráckých bezpečnostních orgánů se kurdské a americké oddíly podílely na útoku na město Al Rijád na západ od Kirkúku. Podle policejního velitele, generála Sarhada Kadira, byli zabiti dva vysoce postavení vůdci ozbrojenců a několik dalších bylo zajato. Představitelé USA však zatím tvrdí, že jednotky Spojených států se žádné takové akce neúčastnily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…